Advertisement

Home Finanţare Evoluţia economiei frânează accesul antreprenorilor la finanţare

Evoluţia economiei frânează accesul antreprenorilor la finanţare

Un sondaj realizat de EY şi care analizează percepţiile a 125 antreprenori, relevă faptul că împrumutul bancar rămâne pe mai departe cea mai importantă sursă de finanţare pentru antreprenori, dar tendinţa este descrescătoare.

Studiului EY „Accesul antreprenorilor români la finanţare” mai arată că multe dintre finanţările obţinute de firmele autohtone au avut ca destinaţie investiţiile, depăşind 60% din total şi înregistrând o creştere spectaculoasă faţă de anul trecut, de aproape 20 de puncte procentuale.

Însă, antreprenorii români nu sunt foarte optimişti în privinţa perspectivelor de acces la finanţare în perioada următoare, precizează documentul, care explică:

Peste jumătate dintre antreprenorii care au răspuns chestionarului consideră că evoluţia economiei din 2014 nu va avea un efect pozitiv asupra accesului la finanţare. Creditul bancar rămâne pe mai departe cea mai importantă sursă de finanţare pentru antreprenori, dar tendinţa este descrescătoare (-10 puncte procentuale), scăzând sub 50% din preferinţe”.

Peste jumătate din firmele autohtone au declarat că au primit cea mai recentă rundă de finanţare în ultimul an, în timp ce ponderea celor care au obţinut ultima finanţare cu mai mult de patru ani în urmă a scăzut cu 3 puncte procentuale. Aşadar, firmele încep să îşi finanţeze în mod accelerat nevoile de business, pe măsură ce mediul de finanţare şi investiţii se îmbunătăţeşte, concluzionează analiştii EY.

Cea de-a doua sursă importantă de finanţare luată în calcul de antreprenori este reprezentată de fondurile europene, a căror pondere aproape s-a dublat în preferinţe faţă de anul trecut, ajungând la 26%. Ajutoarele de stat reprezintă într-o măsură foarte mică (1%) o opţiune pentru finanţarea proiectelor antreprenoriale, în ciuda eforturilor statului român de implementare a diverselor scheme de ajutor, conform sursei citate.

70% dintre antreprenori monitorizează în mod curent gradul de îndatorare. În 20% dintre companiile antreprenoriale incluse în studiul EY, această sarcină este preluată de o altă persoană din companie, în 9% nu se monitorizează gradul de îndatorare, în timp ce doar 1% declară că nu ştiu cum ar putea monitoriza acest indicator.

În privinţa uşurinţei de a atrage finanţare, antreprenorii consideră că sectorul IT ocupă, pe mai departe, primul loc, înregistrând însă o scădere abruptă comparativ cu răspunsurile de anul trecut, de la 39% în 2013, la doar 25% în 2014. Alte sectoare luate în calcul – agricultura, energia verde şi producţia, sunt toate percepute în creştere în privinţa atractivităţii pentru finanţatori.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

încărcare
FinanţareFlotă verde

Finanțare europeană de 45 mil. euro pentru extinderea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice

E.ON, împreună cu partenerii Eldrive şi ZSE, va instala 1.400 de puncte...

Axionet
FinanţareFlotă verde

Axionet IoT va investi 26 mil. euro pentru dezvoltarea a aproximativ 500 de stații de încărcare

AXIONET IoT este una dintre cele trei companii din România selectate de...

fondurilor europene
Finanţare

Companiile intensifică accesarea fondurilor europene și investițiile în tehnologii verzi

Un nou sondaj EY pune în evidență tendințele și provocările întâmpinate de...

hibride
Finanţare

MIPE își extinde parcul auto cu 16 SUV-uri hibride, finanțate din fonduri europene

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) intenționează să achiziționeze prin licitație un...