Construcţia Drumului Expres care va face legătura între autostrada A3 şi Aeroportul „Henri Coandă” pare să fie pusă sub semnul întrebării. Comisia Europeană nu poate finanţa proiectul din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar CNAIR întârzie anunţarea câştigătorul licitaţiei pentru stabilirea traseului.
Legătura rutieră dintre Autostrada Bucureşti – Ploieşti (A3) şi Aeroportul „Henri Coandă este una dificilă. Pentru a ajunge la aerogara din Otopeni, cei care vin de pe autostrada A3 trebuie să intre pe Centura Bucureşti, iar apoi să întoarcă spre nord, pe DN1.
Pentru a facilita accesul, CNAIR lansa, în octombrie 2016, licitaţia pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate şi Proiectului Tehnic, iar 9 luni mai târziu, în iulie 2017, anunţa că au fost depuse 6 oferte de către: Asocierea Search Corporation – Best Consulting&Design; Consitrans; Asocierea TPF Project – TPF Getinsa Euroestudios; Asocierea Italrom Inginerie Internationala – Metroul – ISPCF; Asocierea Eurocerad International&Total Road; Asocierea 3TI Progetti Italia Ingegneria Integrata – Vio Top.
La vremea respectivă, autorităţile arătau că proiectul urmăreşte crearea unei căi de comunicaţie modernă cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, în fluidizarea traficului, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelurile în zonele în prezent tranzitate şi care scurtează legăturile rutiere.
De atunci a trecut mai bine de 1 an şi jumătate, iar CNAIR, pe acest subiect, a intrat în silenzio stampa.
Valoarea totală a proiectului pentru realizarea documentaţiei tehnice este de 4 milioane de lei (inclusiv TVA), durata acestuia fiind de 14 luni.
Anul trecut, CNAIR depunea chiar şi cererea de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, mizând că 75% din fondurile necesare, adică, 2,3 milioane de lei, vor fi obţinute de la FEDR.
Din păcate, a aflat acum că acest lucru este imposibil.
“Studiul de Fezabilitate şi Proiectul tehnic pentru obiectivul de investiţii drum de mare viteză legătura A3 – Aeroport Henri Coandă (faza de proiectare), în cadrul POIM 2014-2020, nu poate fi finanţat prin fonduri europene, întrucât acesta este localizat integral în Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov, iar, conform legislaţiei europene, în această zonă nu se pot finanţa proiecte de infrastructură din cadrul FEDR”, a explicat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-un document transmis Camerei Deputaţilor.
Poate că pentru realizarea documentaţiei tehnice, Guvernul poate găsi 4 milioane de lei, însă îi va fi mai dificil să bugeteze cele 43 de milioane de euro pentru construcţia propriu-zisă a şoselei de mare viteză, cu o lungime de 9 kilometri.
CITEŞTE ŞI:
Finanţare pentru Autostrada Transilvania, lotul Biharia-Borş
Test Fiat Doblo Cargo 1.3 Mjet 95 CP E6 Business Confort
Test Kia Ceed Sportswagon 1.4 T-GDI 7DCT Star
Comentați?