Cum a rămas în ceaţă Drumul Expres dintre Autostrada A3 şi aeroport

Legătura rutieră dintre Autostrada Bucureşti – Ploieşti (A3) şi Aeroportul „Henri Coandă este una dificilă. Pentru a ajunge la aerogara din Otopeni, cei care vin de pe autostrada A3 trebuie să intre pe Centura Bucureşti, iar apoi să întoarcă spre nord, pe DN1.
Pentru a facilita accesul, CNAIR lansa, în octombrie 2016, licitaţia pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate şi Proiectului Tehnic, iar 9 luni mai târziu, în iulie 2017, anunţa că au fost depuse 6 oferte de către: Asocierea Search Corporation – Best Consulting&Design; Consitrans; Asocierea TPF Project – TPF Getinsa Euroestudios; Asocierea Italrom Inginerie Internationala – Metroul – ISPCF; Asocierea Eurocerad International&Total Road; Asocierea 3TI Progetti Italia Ingegneria Integrata – Vio Top.
La vremea respectivă, autorităţile arătau că proiectul urmăreşte crearea unei căi de comunicaţie modernă cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, în fluidizarea traficului, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelurile în zonele în prezent tranzitate şi care scurtează legăturile rutiere.
De atunci a trecut mai bine de 1 an şi jumătate, iar CNAIR, pe acest subiect, a intrat în silenzio stampa.
Valoarea totală a proiectului pentru realizarea documentaţiei tehnice este de 4 milioane de lei (inclusiv TVA), durata acestuia fiind de 14 luni.
Anul trecut, CNAIR depunea chiar şi cererea de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, mizând că 75% din fondurile necesare, adică, 2,3 milioane de lei, vor fi obţinute de la FEDR.
Din păcate, a aflat acum că acest lucru este imposibil.
“Studiul de Fezabilitate şi Proiectul tehnic pentru obiectivul de investiţii drum de mare viteză legătura A3 – Aeroport Henri Coandă (faza de proiectare), în cadrul POIM 2014-2020, nu poate fi finanţat prin fonduri europene, întrucât acesta este localizat integral în Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov, iar, conform legislaţiei europene, în această zonă nu se pot finanţa proiecte de infrastructură din cadrul FEDR”, a explicat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-un document transmis Camerei Deputaţilor.
Poate că pentru realizarea documentaţiei tehnice, Guvernul poate găsi 4 milioane de lei, însă îi va fi mai dificil să bugeteze cele 43 de milioane de euro pentru construcţia propriu-zisă a şoselei de mare viteză, cu o lungime de 9 kilometri.
CITEŞTE ŞI:
Finanţare pentru Autostrada Transilvania, lotul Biharia-Borş
Test Fiat Doblo Cargo 1.3 Mjet 95 CP E6 Business Confort
Test Kia Ceed Sportswagon 1.4 T-GDI 7DCT Star