„Drumul de sub munte” obţine bani europeni

Autorităţile din judeţul Braşov au obţinut finanţare europeană pentru realibitarea arterei “Drumul de sub munte”, de fapt o combinaţie de trei drumuri judeţene în lungime de 49 de km, care fac legătura între 13 localităţi, din comuna Şinca şi până la limita judeţului Sibiu.

Potrivit autorităţilor, “Drumul de sub munte” poate deveni o alternativă pentru aglomeratul DN 1, facilitând legătura între Braşov şi Sibiu. Cu o lungime totală de 49 km, această arteră, formată din trei porţiuni de drumuri judeţene (DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P), străbate localităţile Şinca-Veche, Şercăiţa, Bucium, Mărgineni, Sebeş, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguş, Viştea de Sus, Victoria, Ucea de Sus, devenind o poartă de acces mai simplă către Staţiunea Climaterică Sâmbăta şi către întreaga porţiune a munţilor Făgăraş din judeţului Braşov.

Iniţiativa are ca obiectiv principal creşterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale şi urbane şi presupune şi construcţia de trotuare şi amplasarea de staţii de transport public în localităţile traversate de drumul modernizat.

Valoarea totală a proiectului depus spre finanţare este de 146,9 milioane de lei, din care 141,5 milioane de lei este suma eligibilă spre finanţare din fonduri europene şi bugetul de stat, diferenţa fiind contribuţia beneficiarului.

Documentaţia a fost depus în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – care vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, respectiv Prioritatea de investiţii 6.1 – „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T”, modernizarea acestor sectoare de drum.

Se estimează că întreaga investiţie va fi finalizată până la data de 30 septembrie 2021.

„Odată cu dezvoltarea infrastructurii, considerăm că în zonă vor fi atraşi investitori, dar şi mult mai mulţi turişti, având în vederea frumuseţile locului. Am pregătit şi o cerere finanţare pentru modernizarea drumului judeţean care face legătura între Braşov şi Covasna. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 34 de milioane de euro. Conducerea Consiliului Judeţean Braşov este hotărâtă să finalizeze proiectele de investiţii în infrastructură, aşa cum sunt drumurile pe care le-am menţionat şi Aeroportul Braşov-Ghimbav. Dovedim astfel că munca foarte serioasă duce la primirea finanţărilor europene”, a explicat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

 

 

Adaugati comentariu