Ce sancţiuni sunt aplicate şoferilor băuţi la volan?

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui grav accident rutier, vă riscaţi şi libertatea. 

În cazul depistării de către poliţişti a unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcţie de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

A. Contravenţie: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă de 1.305 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

B. Infracţiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează!

Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Potrivit medicilor, consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

 

Adaugati comentariu