CORONAVIRUS. Proiect pentru restricţionarea deplasărilor în afara domiciliului

Hotărârea 14/20.03.2020 privind restricţionarea deplasărilor în afara domiciliului, care a ajuns în spaţiul public, este un document de lucru, aflat încă în analiză, a anunţat Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.restricţionarea deplasărilor

Documentul interzice deplasările în afara domiciliului sau a reşedinţei, prezentând şi situaţiile care fac excepţie de la aceste interdicţii. Astfel de situaţii sunt deplasarea la locul de muncă în anumite condiţii, deplasarea pentru cumpărături de strictă necesitate, pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile, desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, sau deplasarea legată de nevoile animalelor de companie.

Grupul de Comunicare Strategică subliniază că măsurile conţinute în documentul privind restricţionarea deplasărilor nu au aplicabilitate imediată şi că a sesizat DIICOT pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Grupului de Comunicare Strategică a dat următoarea explicaţie:

”Având în vedere faptul că a fost dat publicităţii un document al Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific, organism în subordinea CNSSU, format din specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific şi NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă), organism abilitat să ia decizii în astfel de situaţii.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-ştiinţific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică.
5. Atenţionăm asupra faptului că în documentul dat publicităţii NU este menţionată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
7. Inspectoratul General al Poliţiei Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârşirea infracţiunii de distribuite de informaţii nedestinate publicităţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.

 

CITEŞTE ŞI:

Video: ce autonomie reală au automobilele electrice iarna

Staţii de încărcare electrice obligatorii la Preşedinţie, Parlament şi Guvern. Proiect

CORONAVIRUS. Domeniile pentru care se va acorda Certificat de situaţie de urgenţă. Proiect

 

Adaugati comentariu