Advertisement

Autonomie automobile electrice iarna (1)
Home Piaţa auto Flotă verde Video: ce autonomie reală au automobilele electrice iarna

Video: ce autonomie reală au automobilele electrice iarna

Bateriile se consumă mai repede la temperaturi scăzute, dar asta știm cu toții. Totuși, puțini dintre noi știm cu cât scade autonomia reală a automobilelor electrice iarna. Iată mai jos, în testul comparativ realizat de RAR-ul norvegian.

Mai toți propietarii de mașini electrice se tem de iarnă. Iar mulți dintre potențialii clienți preferă să rămână la modelele clasice din teamă de autonomie, mai ales la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, paradoxal, automobilele electrice se vând cel mai bine pe piețele nordice, unde temperaturile sunt prin definiție mai scăzute decât în restul Europei.

Autonomie automobile electrice iarna (1)

De aceea, Norges Automobil Forbund, autoritatea auto din Norvegia, a realizat un test comparativ amplu între 20 de modele electrice iarna. Așa că au pornit din Oslo și, după ce au parcurs un traseu mixt, cu orașe, autostradă și trecători montane, însumând 482 km, au ajuns la Hafijell. Firește, așa cum vă așteptați, mai toate modelele s-au oprit pe drum, din lipsă de curent. Întrebarea este dacă vreunul dintre ele a atins această limită.

Top: iată cele mai ieftine mașini electrice din România!

Pe parcursul traseului, viteza a oscilat între 60 și 110 km/h (cu excepția orașelor), instalația de climatizare a fost setată pe Auto, la 21 grade Celsius, iar încălzirea scaunului a fost pornită la prima treaptă. Temperatura exterioară a scăzut de la 3 grade Celisus în Oslo la -6 grade în zonele montane. Bateriile au fost încărcate peste noapte, la căldură, dar de dimineață s-a pornit cu mașinile reci, pentru a simula condițiile reale de utilizare.

Testul este relevant inclusiv pentru condițiile din România, dat fiind intervalul de temperatură. Astfel, puteți considera rezultatele ca fiind relevante pentru condițiile din țara noastră.

Aceasta este bateria viitorului!

Ca să rezumăm, scăderea medie a autonomiei observată în urma testului a fost de 18,5% raportată la autonomia medie WLTP. Modelul care a înregistrat cea mai mică scădere (numai 9,91%) a fost Hyundai Kona, care a parcurs 404,5 km din cei 429 rezultați din ciclul WLTP. Cât despre viteza de încărcare, campionul a fost Audi e-tron 55 quattro, căruia i-au fost suficiente 27 de minute pentru a se încărca între 10% și 80%.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

acea
Flotă verdeIndustrie auto

ACEA, despre taxarea importurilor din China: Concurența sănătoasă stimulează inovația și alegerea consumatorilor

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a luat act de faptul că...

Flotă verde

IVECO lansează oficial, în România, eDaily, platforma complet electrică pentru autoutilitare mici

IVECO anunță lansarea pe piața din România a vehiculului complet electric IVECO...

Ford E-Transit
Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

Ford E-Transit. Actualizări importante

Ford Pro introduce opțiunea de autonomie extinsă pentru E-Transit și crește versatilitatea...