Dieselgate. Fără despăgubiri în Europa

Clienţii europeni ai Volkswagen, afectaţi de scandalul Dieselgate, nu vor primi compesaţii financiare, ci doar o extindere de 2 ani a garanţiei.VW Vehicule comerciale

Potrivit unui acord semnat între Comisia Europeană şi constructorul german, garanţia extinsă va fi aplicată doar componentelor reparate pentru ca motoarele diesel EA189 să îndeplinească standardele privind emisiile.

Volkswagen, cel mai mare producător auto european şi mondial, este implicat într-un scandal de amploare – Dieselgate – după ce, în toamna anului trecut, a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Din cele aproximativ 11 milioane de vehicule afectate la nivel global, 8,5 milioane sunt în Europa.

Volkswagen a respins solicitările privind acordarea de despăgubiri clienţilor europeni, în timp ce majoritatea deţinătorilor de vehicule diesel marca VW din SUA vor primi despăgubiri cuprinse între 5.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de valoarea vehiculelor înaintea scandalului Dieselgate.

Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare din UE şi-au exprimat regretul pentru că nu au reuşit să obţină despăgubiri de la VW pentru cei 8,5 milioane de deţinători de vehicule din Europa.

Autorităţile olandeze din domeniul protecţiei consumatorilor au  anunţat, în schimb că vor să pregăti „o acţiune comună în instanţă” împotriva VW.

Până acum, scandalul emisiilor a costat VW aproximativ 22,6 miliarde de euro (25,5 miliarde de dolari).

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, precum şi camioanele MAN şi Scania.

Cei mai mari acţionari ai Volkswagen sunt compania holding Porsche SE, landul german Saxonia Inferioară (unde se află şi sediul central al companiei auto) şi un fond de investiţii din Qatar. În 2007, Saxonia Inferioară a cumpărat acţiuni Volkswagen în valoare de 41 de milioane de euro pentru a-şi menţine participaţia la 20%, în urma căreia îşi păstrează nivelul maxim al drepturilor de vot.

 

 

Adaugati comentariu