Decizia cancelarului Merkel care a șocat industria auto germană

Coaliția cancelarului Angela Merkel a refuzat să includă în pachetul masiv de stimulare a economiei germane subvenții pentru achiziționarea mașinilor convenționale, șocând constructorii auto germani, grav afectați de pandemia de coronavirus.merkel

Guvernul german a surprins piețele, anunțând un pachet masiv de sprijinire a economiei în valoare de 130 de miliarde de euro, cu scopul de a stimula cheltuielile consumatorilor și investițiile private, nivelul ajutorului depășind chiar și cele mai optimiste așteptări.

Dar dimensiunea pachetului de sprijin nu a fost singura surpriză anunțată de cancelarul Angela Merkel. Cealaltă, chiar dacă neplăcută, a fost absența unor stimulente pentru achiziționarea de autoturisme convenționale, pe benzină și motorină, pentru care industria auto germană, cel mai mare sector industrial din Germania, a făcut un puternic lobby în ultimele săptămâni.

În schimb, a fost decisă atât dublarea stimulentelor pentru vehiculele electrice și hibride, nivelul subvențiilor totale pentru acest segment fiind de 5 miliarde de euro. Sprijinul va fi acordat pentru achiyiționarea mașinilor verzi cu un preț de până la 40.000 de euro. Cu alte cuvinte, pentru un Audi E-Tron sau un Mercedes EQC, care costă aproximativ 70.000 de euro, nu se va acorda niciun ban.

Pe de altă parte, Guvernul germna a alocat și fonduri în valoare de 50 de miliarde de euro pentru cercetări în domeniul tehnologiei bazate pe hidrogen, inteligenței artificiale și conectivității 5G.

Constructorii auto germani, precum Volkswagen, Daimler și BMW au fost puternic loviți de pandemia de coronavirus, care a adâncit problemele unei industrii deja afectată de scandalul Dieselgate, de scăderea cererii globale, de taxele vamale mai mari cauzate de tensiunile comerciale dintre SUA și China, precum și de tranziția costisitoare către mașinile electrice.

Vânzările de mașini noi din Europa, cea mai mare piață pentru vehiculele germane după cea a Chinei, au scăzut cu 76% în aprilie, iar cele din Germania, printre cele mai mari piețe auto din UE, au înregistrat un impact negativ de peste 60%.

În luna mai, înmatriculările de mașini noi în Germania, Franța, Spania și Italia arată semne de redresare, însă rămân mult sub nivelul de anul trecut. În Germania, înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 49,5% în luna mai comparativ cu perioada similară din 2019, a anunțat Autoritatea Federală pentru Transporturi Auto (KBA).

 

CITEȘTE ȘI:

Italia ar putea acorda subvenții de 4.000 euro la achiziția mașinilor Euro 6

De Rusalii, Poliția Rutieră scoate pe șosele peste 330 de radare

 

Adaugati comentariu