De ce mașina ta începe să vibreze? Soluții de la mecanicii AUTO VROM Brașov
AUTO VROM

De ce mașina ta începe să vibreze? Soluții de la mecanicii AUTO VROM Brașov. Când îți conduci mașina, te aștepți la o călătorie lină în timp ce navighezi pe autostradă. În ultima vreme însă, mașina ta vibrează tot mai des și mergi de parcă ai fi pe arcuri? Tremuratul și vibrațiile nu sunt semne bune și ar trebui să știi acest lucru. Este timpul să investighezi ce se întâmplă!

Specialiștii de la Service AUTO VROM explică mai multe posibile cauze ale acestor vibrații, însă pentru a determina care este de fapt problema, cea mai bună soluție este să mergi în service.

Vezi povestea echipei AUTO VROM!

Probleme cu alinierea roților

Vibrația este de obicei cauzată de o anvelopă dezechilibrată sau defectă, o roată îndoită sau o articulație uzată a transmisiei. S-ar putea să descoperi că mașina vibrează într-o mișcare în sus și în jos. Este posibil să simți vibrații prin scaun, pe volan sau chiar în pedala de frână.

Oprește-te, privește și ascultă! Deși există multe cauze posibile ale vibrațiilor, a observa în ce condiții are loc vibrația te va ajuta să  determini care este sursa problemei. Iată câteva lucruri de căutat:

  •         Se înrăutățește vibrația pe măsură ce crește viteza?
  •         Se întâmplă doar la anumite viteze? Daca da, la  ce viteze?
  •         Vibrația pare să fie concentrată în scaunul mașinii?
  •         Există vreun zgomot anormal când mașina tremură?
  •         Mașina vibrează în timp ce stai nemișcat cu motorul pornit?
  •         Mișcarea pare să fie concentrată pe volan?

Să aruncăm o privire la câteva dintre posibilele cauze ale vibrațiilor.

AUTO VROM – Probleme cu roțile și cauciucurile

Cea mai răspândită cauză a vibrațiilor sunt problemele cu roțile sau anvelopele. Problemele potențiale includ echilibrul necorespunzător al roților și anvelopelor, uzura neuniformă a anvelopelor, banda de rulare separată, anvelopele deformate, roțile deteriorate și chiar prezoanele slăbite.

Multe dintre aceste probleme pot fi evitate prin inspecțiile de rutină ale mașinii, cum ar fi o inspecție vizuală a roților și anvelopelor, verificarea și reglarea presiunii în anvelope și verificarea etanșeității sistemelor de prindere. Programul de întreținere regulat ar trebui să includă menținerea presiunii adecvate în anvelope, rotirea anvelopelor și echilibrarea roților. Alinierea roților trebuie, de asemenea, efectuată la intervale adecvate.

Probleme cu suspensia și articulații uzate

Slăbirea suspensiei sau a componentelor sistemului de direcție poate provoca tremurarea volanului. Articulațiile sferice sau capetele bielelor uzate excesiv fac imposibilă alinierea corectă a vehiculului. Du-ți vehiculul la un mecanic și solicită să inspecteze articulațiile sferice și alte componente pentru a ajuta la identificarea cauzelor care provoacă tremurarea volanului.

AUTO VROM – Motor si transmisie

Dacă vibrația are loc atunci când conduci și continuă atunci când mașina este oprită cu motorul pornit sau dacă se aude zgomot când mașina tremură, o sursă a problemelor ar putea fi motorul și transmisia.

Un motor sau un suport de transmisie spart sau slăbit poate fi de vină sau chiar un ventilator de radiator spart. Un ventilator stricat va fi de obicei dezechilibrat și va provoca o vibrație vizibilă atunci când se rotește. Cu toate acestea, majoritatea mașinilor au ventilatoare de radiatoare acționate electric care funcționează numai atunci când temperatura lichidului de răcire depășește un anumit nivel.

Dacă vibrația  este sporadică și are loc doar când motorul este încălzit, ventilatorul poate fi cauza, dar acest lucru ar fi extrem de rar.

Etrieri deteriorați sau uzați

Dacă simți vibrații în volan și în pedala de frână, aceasta poate fi un indiciu că ai o problemă cu etrierul. Dacă etrierii au o deplasare excesivă sau variații ale grosimii, etrierii de frână pot vibra în timp ce apeși frâna. Este posibil să simți chiar tremurând volanul și pedala de frână. Du-ți vehiculul la un mecanic de încredere și pune-l să inspecteze rotoarele de frână, precum și întregul sistem de frână pentru te asigura că acesta funcționează corect.

Odată ce știi de unde provin problemele tale mașinii, ar putea fi timpul să o duci la mecanic pentru a remedia sursa vibrațiilor. Alege de fiecare dată un service de încredere pentru mașina ta, astfel încât să eviți surprizele neplăcute care ar putea să apară mai ales că vorbim, așa cum ai văzut și mai sus, de componente care ar putea să îți pună în pericol viața atunci când nu funcționează corect. Direcția, frânele, motorul și componentele acestor sisteme sunt foarte importante pentru călătorii în condiții depline de siguranță, atât pentru tine cât și pentru ceilalți participanți la trafic, ne spune Paul Rădulescu, manager la AUTO VROM.

Adaugati comentariu