Advertisement

taxe
Home Miscellanea Business Daniel Anghel, FIC: Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori

Daniel Anghel, FIC: Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori

Percepția investitorilor asupra României s-a deteriorat semnificativ din cauza pachetului de măsuri fiscale, potrivit celei mai recente ediții a Business Sentiment Index (BSI) efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Astfel, doar o treime dintre investitori consideră piața din România atractivă în toamna anului 2023, ca urmare a impactului generat de pachetul de măsuri fiscale. Comparativ cu ediția precedentă, din primăvara anului 2023, când 47% considerau piața locală atractivă, deteriorarea percepției în doar jumătate de an este semnificativă. De altfel, mai mult de jumătate dintre membrii FIC consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori și vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiții de piață nu s-au schimbat dramatic și că România continuă să înregistreze creștere economică față de alte țări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage și mai multe investiții. Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate aceste mișcări bruște de politică fiscală motivate doar de dorința de a aduce mai mulți bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepția, ci și investițiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autoritățile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiții, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, președintele FIC.

Semnalele cu privire la posibilitatea introducerii unor noi taxe, determină companiile să fie mai precaute cu alocarea bugetelor pentru noi investiții, 20% dintre respondeți vor reduce planul de investiții pentru perioada următoare, iar numărul celor care se așteaptă ca veniturile să crească în următoarele luni a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie. Percepția asupra constrângerilor normative aproape a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani (doar 3,8% dintre respondenți consideră că țara noastră este competitivă din acest punct de vedere). În același timp, povara fiscală s-a înrăutățit comparativ cu ultimii 4 ani (53% dintre respondenți au marcat România ca fiind necompetitivă).

În ceea ce privește percepțiile asupra așteptărilor de creștere a afacerilor, 17% dintre respondenți se așteaptă la o contracție pe piața de export și 15% pe piața internă. În schimb, procentul companiilor care se așteaptă ca afacerea să crească pe piața externă a crescut de la 30% în martie la 40% în octombrie, în timp ce pentru piața internă sentimentul a scăzut cu 6%.

Cu toate că numărul celor care au în vedere reducerea forței de muncă a crescut de la ultima ediție (19% în octombrie față de 11% în martie), o parte importantă dintre respondenți (41%) au în plan angajări noi. Numărul celor care consideră că forța de muncă disponibilă pe piața din România este competitivă a rămas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

România continuă să obțină un scor foarte slab la infrastructură (58%), birocrație (88%) și transparența și consecvența aplicării politicilor (79%) rămânând necompetitivă în percepția investitorilor. În ceea ce privește provocările cele mai mari întâmpinate în afaceri, dat fiind contextul macro actual, majoritatea respondenților au menționat probleme de impozitare, neclarități și incertitudini legislative, inflația ridicată /rata dobânzii și lipsa forței de muncă. În același timp, oportunitățile cheie menționate de companii pentru afacerile sau relațiile comerciale sunt fondurile UE și reformele structurale asumate în PNRR.

”Într-un context geopolitic volatil marcat de diferite crize economice și militare, este imperios ca România să ia măsuri care să asigure reziliența mediului de afaceri ca motor al economiei și principal contribuitor la bugetul de stat. Cadrul dialogului constant agreat de Guvernul României împreună cu Consiliul Investitorilor Străini este fundamental pentru setarea direcțiilor strategice de creștere economică pe termen lung și implicit asigurarea adaptabilității mediului de afaceri și bugetului de stat la provocările de la nivel mondial”, mai arată FIC.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Consumatorii învață să trăiască cu mai puțin, pe fondul creşterii costului vieții. EY Future Consumer Index

Proiectele Drumului Expres Satu Mare – Baia Mare și ale centurilor Baia Mare și Sighetu Marmației, finalizate în 2023

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

volvo
Business

Volvo renunță la planul de a vinde numai vehicule electrice din 2030

Compania auto Volvo a anunțat că și-a abandonat obiectivul de a produce...

MOL
Business

MOL a început să producă hidrogen verde în cea mai mare fabrică din regiune

La rafinăria MOL din Százhalombatta a început producția în cea mai mare...

Chrysler
Business

Stellantis refuză să vândă Chrysler strănepotului fondatorului mărcii

Strănepotul fondatorului Chrysler l-a contactat pe șeful Stellantis pentru a-și exprima nemulțumirea...

BYD
BusinessIndustrie auto

BYD vrea să fie un producător „european”. Care este strategia?

Producătorul chinez de vehicule electrice BYD vrea să cucerească Europa și intenționează...