Advertisement

cfa România
Home Miscellanea Macroeconomie Cum va arată economia în următoarea perioadă. Sondajul CFA România

Cum va arată economia în următoarea perioadă. Sondajul CFA România

Analiştii financiari din cadrul CFA România anticipează că euro va ajunge la 4,9582 lei, în următoarele 12 luni, iar impactul economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021.

Potrivit Sondajului şi Indicatorului de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România în iulie 2020, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 lei/euro, în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 lei/euro şi 5,1500 lei/euro.

De asemenea, sondajul mai arată că rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,70%.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna iulie 2020 relevă:

– Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 69%) anticipează ca acesta se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021;

– Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,3% (de mentionat ca sondajul a fost realizat inaintea rectificarii bugetare);

– Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -4,4%;

– Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 7,0%.

Raspunsurile la intrebarile cantitative referitoare la impactul economic al crizei coronavirusului prezinta o abatere medie patratica a raspunsurilor ridicata, ceea ce arata o incertitudine ridicata in randul participantilor cu privire la evolutia viitoare a parametrilor economici.

Suplimentar, in luna iulie 2020, au fost adaugate inca 4 intrebari cu privire la impactul crizei provocate de Covid-19 asupra economiei, dupa cum urmeaza :

– Modul de revenire al economiei. In acest caz s-au desprins doua opinii majoritare, ambele cu un procent de 31%, si anume, revenirea in W (avand in vedere revenirea crizei medicale) si revenirea de forma unui semn « radical » adica, se va recupera rapid o parte din scaderea economica, iar recuperarea celeilalte parti va fi lenta.

– Criza curenta a generat modificarea comportamentului de consum, de munca, de calatorie. Cea mai mare parte a respondentilor, 59%, considera ca aceste modificari de comportament vor fi de lunga durata (de ordinul anilor).

– Criza curenta a avut un impact puternic asupra anumitor sectoare economice. 44% dintre respondenti considera ca impactul asupra acestor sectoare va fi de lunga durata (de ordinul anilor), in timp ce 33% considera ca impactul asupra anumitor sectoare economice va fi permanent.

– Respondentii au fost intrebati ce masuri trebuie luate pentru iesirea din aceasta criza (intrebare deschisa). Primele trei raspunsuri, in ordinea mentionarii sunt:

  • Investii in infrastructura, educatie, sanatate
  • Investii in tehnologie si digitalizare, in special digitalizarea serviciilor publice
  • O mai buna absorbie a fondurilor europene si imbunatatirea eficientei parteneriatelor public-private

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA).
In prezent, asociaţia are peste 235 de membri, care lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

 

CITEȘTE ȘI:

Fonduri europene pentru reabilitarea sau construcția a 6 poduri

Târgul de la Hanovra: soluții Bosch pentru producție

Guvernul a aprobat programul IMM Factor, facilitate pentru decontarea facturilor prin factoring

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,1%, în august 2024

Rata anuală a inflaţiei a scăzut, în luna august 2024, la 5,1%,...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,94%, în iunie 2024

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna iunie 2024, la 4,94%,...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,12%, în luna mai 2024

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%,...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,9% în luna aprilie 2024

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%,...