Cum s-au scumpit piesele de schimb. Preţuri pe mărci

Preţurile medii anuale ale principalelor piese de schimb folosite la repararea autoturismelor a crescut, în ultimii trei ani, cu valori cuprinse între 15 - 39%, arată o analiză realizată de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR).
CNAIR

În document sunt exemplificate preţurile pieselor de schimb pentru patru mărci auto, care deţin cele mai ridicate ponderi în categoria autoturisme: Dacia, Volkswagen, Opel şi Ford.

Aceste majorări de tarife influenţează valoarea daunelor auto (RCA şi CASCO), ale căror majorări se vor reflecta în preţul poliţelor achiziţionate de consumatori.

Sursele informaţiilor care au stat la baza întocmirii acestor statistici sunt DRPCIV/MAI pentru evoluţia parcului auto, respectiv Audatex pentru evoluţia costurilor cu piesele de schimb.

Valoarea medie de reparaţie în perioada 2016 – 2018 (lei)

Preţul mediu anual al principalelor piese de schimb folosite cel mai frecvent în repararea autoturismelor (lei, fără TVA)

                 DACIA

                 VOLKSWAGEN

                 OPEL

                 FORD

Valoarea medie a devizelor de reparaţie din service-urile auto (lei)

În 2018 service-urile auto din România au emis 95.616 devize de reparaţie, iar valoarea medie a unei reparaţii s-a situat la 8.304 de lei, în creştere cu 14% faţă de 2017.

Dintre principalele mărci de autoturisme analizate de BAAR, cele mai mari creşteri ale valorii devizelor de reparaţie, în ultimii trei ani, se remarcă la Dacia, Toyota şi BMW.

Dintre cele 7.635.775 vehicule înmatriculate în România la finalul anului 2017, un procent semnificativ de aproape 80%, mai exact 78,53%, aparţineau categoriei de autoturisme.

Adaugati comentariu