Cum reacţionează autorităţile la scumpirea carburanţilor

În timp ce Consiliul Concurenţei a intensificat controalele în benzinării, pentru a  verifica preţurile la pompă ca urmare a majorării accizei la carburanţi, urmând să decidă dacă este necesară o intervenţie, Finanţele spun că monitorizează creşterea impozitului pe profitul benzinăriilor la bugetul statului.benzinăriilor

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat în Parlament că dacă, în urma verificărilor se constată creşteri excesive de preţ la carburanţi, atunci va fi decisă intervenţia instituţiei.

bogdan-chiritoiu-floteauto„Urmărim constant evoluţia pieţei de carburanţi. Am intensificat în această perioadă controalele. Strângem preţurile de la toate companiile, cele pe care le-au practicat înainte de creşterea accizei şi cele pe care le practică acum după creşterea accizei. Dacă vom avea semnale că s-a profitat de ocazie pentru a avea creşteri excesive, nejustificate de preţ, atunci o să intervenim. Momentan strângem date”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a reiterat faptul că, pentru creşterea concurenţei între benzinării, intenţionează să creeze o platformă unde românii pot identifica benzinăriile din apropiere cu cele mai mici preţuri.

„Vrem să creăm şi o platformă prin care să poată consumatorii să identifice benzinăriile cu cele mai mici preţuri din proximitatea lor. În felul ăsta să intensificăm concurenţa între lanţurile de benzinării”, a conchis Bogdan Chiriţoiu.

CITEŞTE ŞI: Creşterile de preţ la carburanţi, analizate de Guvern

La rîndul său, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, spune că nu a urmărit preţul carburanţilor la pompă, afirmând că, înaintea de reintroducerea supraacizei, a discutat cu reprezentanţii companiilor din domeniu, dar nu a primit asigurări că preţurile nu vor creşte în urma supraacizei.

ionut_misa”Sincer, nu am urmărit care este preţul la pompă, din punctul ăsta de vedere. (…) Vom vedea dacă creşterea de preţ se regăseşte într-o creştere a profitabilităţii companiilor care vând carburanţi, pentru că în mod firesc ar trebui ca acea diferenţă peste valoarea cu care a crescut acciza să se regăsească în profitul companiilor şi, automat, într-un impozit pe profit mai mare la nivelul bugetului de stat”, a afirmat, în Parlament, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Acesta a adăugat că Guvernul va lua decizii în momentul în care are toate datele.

Pe de altă parte, Ionuţ Mişa a mai spus că, înaintea reintroducerii supraaccizei, a avut discuţii cu reprezentanţii companiilor din domeniu.

”Am avut discuţii cu jucătorii din piaţă, am primit analize din partea lor. Noi am solicitat analize, le-am prezentat şi analizele pe care le-am avut noi. Indiscutabil că am avut discuţii despre menţinerea preţurilor la pompă. Nu am avut angajamente din acest punct de vedere”, a subliniat ministrul Finanţelor.

CITEŞTE ŞI: UNTRR: Guvernul a dat asigurări că majorarea accizei nu scumpeşte carburanţii

 

Adaugati comentariu