Acum ca vremea buna isi face simtita prezenta din plin, multi oameni isi pun la punct planurile de vacanta. Indiferent ca planuim o calatorie pana la Corbu sau o escapada pe muntele ce abuna in energie sau poate chiar o bucurie pentru bunicii de la tara, trebuie sa ne asiguram ca nu doar bagajele sunt pregatite, ci si masina noastra.
Cum iti pregatesti masina pentru calatoriile din sezonul cald?
- Asigura-te ca din punct de vedere tehnic totul este in stare perfecta de functionare
Cred ca putem admite cu totii ca o pana pe drum nu-ti va strica neaparat calatoria, dar sigur, sigur iti va sifona zenul. Daca ai si copii cu tine, “distractia” va fi si mai mare. Asa ca asculta sfatul specialistilor si verifica ca cele mai comune probele tehnice pot fi evitate in timpul calatoriei tale:
Sistemul de ventilatie
Chiar daca temperatura nu este inca ridicata, la soare masina se incinge, iar daca ai de facut un drum mai lung confortul tau ca sofer si al celorlalti calatori poate fi zdruncinat de temperaturi prea ridicate pe timp de zi sau prea scazute pe timp de noapte.
In primul rand, cauta sa vezi daca aerul ventilat este rece, apoi verifica daca se aud zgomote ciudate sau se simte un miros atipic. Nu este neaparat ca sistemul tau AC sa aiba probleme serioase, dar poate avea nevoie sa fie curatat sau reincarcat.
Bateria
Se pare ca bateria unei masini nu da intotdeauna semnale inainte de a pica. Totodata, bateria masinii tale nu are drept sarcina sa o porneasca, ci sa asigure functionarea aerului conditionat, radioului, GPS-ului si nu numai si multor altor deviceuri. Cu cat calatoria va fi mai lunga, cu atat mai mare nevoie vei avea de baterie. Ia in calcul ca cele mai multe baterii tin pana la 4-5 ani, asa ca daca este pe aproape de acest termen si nu numai, verifica situatia de acasa, inainte de a te pune la un drum mai ales lung.
Daca tot suntem la categoria verificarilor de sub capota nu uita sa verifici si uleiul, lichitul de racirei, lichidul de frana si nu in ultimul rand lichidul de parbriz.
Anvelopele
Indiferent ca urmeaza un drum lung sau nu este important sa monitorizezi presiunea din anvelope pentru a te asigura ca este la nivelul potrivit. In aceeasi masura este important sa te asiguri si ca avelopele si rotile sunt aliniate si echilibrate in mod corespunzator. Aerul din anvelope se extinde pe masura ce se incalzesc, prin urmare umflarea lor excesiva atunci cand sunt reci poate cauza probleme.
Sistemul de suspensie
Mai ales cand plecam in calatorii incarcam masina cu mai multi pasageri sau cu multe, multe bagaje, iar aceasta greutate suplimentara a masinii genereaza o presiune mare asupra sistemului de suspensie (arcuri, amortizoare). Este important sa stii ca uzura acestor componente nu doar ca reduce confortul in masina, dar poate reduce si stabilitatea masinii.
-
Asigura-te ca din punct de vedere administrativ esti la zi
Indiferent ca vei calatori in tara sau ai in plan o expeditie peste hotare, trebuie sa te asiguri ca nu pleci la drum fara asigurarea RCA care este obligatorie indiferent de destinatie.
Bine de stiut: Calculeaza tarife pentru asigurarea rca si alege pretul si asiguratorul dorit. Poti comanda de pe laptop, desktop, telefon sau tableta, iar noi iti trimitem polita pe email.
Este mai simplu decat iti poti imagina. Acceseaza calculatorul RCA online, iar odata ce ai completat datele necesare, aplicatia iti afiseaza preturile tuturor asiguratorilor. Astfel, ai posibilitatea de a alege tariful cel mai mic sau asiguratorul dorit. In plus, ai posibilitatea de a testa si a verifica tarifele in functie de perioada asigurata: incepand de la 1 luna si pana la 12.
Poate te-ar interesa sa notifici si cazul in care autoturismul tau este condus de mai multe persoane, acestea putand fi adaugate pe polita de asigurare RCA. De asemenea, asigurarea RCA incheiata in Romania este valabila si in alte state Europene. Verifica polita de asigurare pentru a vedea daca statul tranzitat sau de destinatie este inclus.
Rovinieta la masina
Rovineta este o taxa de drum obligatorie pentru cei care circula pe autostrazi, drumuri expres, europene, nationale principale si secundare. Exceptie de la regula o fac sectoarele de drumuri nationale care se afla intre indicatoarele de intrare si iesire din orase. Prin urmare, orice sofer care iese din localitatea este obligat sa-si cumpere o rovineta.
Bine de stiut: Taxele de drum sunt obligatorii si in alte state. Daca iesi din tara, verifica legislatia fiecarui stat pe care il tranzitezi si sa contravaloarea pe care o ai de platit pentru fiecare.
Tot la capitolul taxe de drum, recomandam ca in planul de calatorie sa incluzi si taxele de autostrada. In Romania, bineinteles nu ai batai de cap, dar daca daca iesi din tara, taxele de autostrada pot fi costisitoare.
Nu este obligatoriu, dar recomandam: constatul amiabil
De cand asigurarea RCA este acceptata in format electronic, multi soferi nu-si mai procura constatul amiabil atat de necesar in caz de accident. Recomandam sa nu pleci la drum cu prezumtia ca tie nu tie se poate intamplata, iar lipsa constatului amiabil in caz de accidente minore te poate costa ore bune si mai ales nebune pe la sectii de politie.
Acestea fiind spuse si speram noi urmate, iti dorim calatorii placute si experiente memorabile.
Comentați?