Cum „a rezolvat” CNAIR drumurile periculoase

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încercat, anul trecut, să identifice drumurile periculoase, cu risc ridicat de accidente rutiere, pentru ca ulterior să elimine punctele periculoase prin semnalizare, iluminare sau reamenajare. Până acum, nu a reuşit în niciun fel.
UNSAR

Datele Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) arată că, anul trecut, s-au produs 8.518 accidente rutiere grave, soldate cu 1.861 de persoane decedate şi 8.089 de răniţi grav. Multe dintre aceste evenimente nedorite sunt produse de viteza excesivă, neacordarea priorităţii sau de indisciplina pietonală, însă o contribuţie semnificativă îşi aduce şi infrastructura rutieră, nu numai prin prisma lipsei de autostrăzi, ci şi a drumurilor cu grad scăzut de siguranţă rutieră.

În acest context, CNAIR a încercat, anul trecut, să elimine aşa-numitele „puncte negre” de pe şosele, mai ales că putea accesa şi fonduri europene pentru un asemenea demers. De altfel, chiar în ianuarie 2018, a depus cererea de finanţare din fonduri POIM 2014-2020 pentru proiectul ”Implementarea masurilor specifice de crestere a gradului de siguranta rutiera (eliminarea punctelor periculoase) prin semnalizare orizontala si verticala, reamenajari de intersectii, iluminat cu led, etc”.

Proiectul urma să fie implementat in toata tara şi avea drept scop cresterea gradului de siguranta rutiera prin identificarea punctelor negre, a sectoarelor cu risc ridicat de accidente si a solutiilor tehnice pentru eliminarea a 150 de puncte periculoase.

Valoarea totală a proiectului, cu o durată de 12 luni, este de 1,9 milioane de lei (inclusiv TVA), din care 75% este contribuția UE din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 1,2 milioane de lei, 25% contribuția națională (bugetul de stat) – 403.209,15 lei, restul de 293.904,90 lei reprezentând valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Probabil că CNAIR nu are specialişti pentru a derula un asemenea proiect, astfel că a organizat şi o licitaţie pentru desemnarea firmei care să identifice drumurile periculoase. A publicat anunţul în SEAP în decembrie 2017, urmând ca în luna februarie 2018 să desemneze câştigătorul.

Marea surpriză (neplăcută, de altfel) a fost că până la termenul limită de depunere a ofertelor nu s-a prezentat nimeni. Licitaţia nu a mai fost reluată, iar tot anul 2018 a fost pierdut din acest punct de vedere.

Ministerul Transporturilor, prin vocea ministrului interimar Rovana Plumb, spune că procedura de achiziţie va fi reluată în 2019.

Adaugati comentariu