Advertisement

RCA
Home Administrare flote Juridic Cum a fost modificată Legea societăților comerciale

Cum a fost modificată Legea societăților comerciale

Actul normativ care modifică Legea societăților comerciale (nr. 31/1990) prevede eliminarea în totalitate a art. 14, care stipulează interdicția unei persoane fizice sau a unei persoane juridice de a deține calitatea de asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL), precum și interdicția unui SRL cu asociat unic să fie asociat unic al altui SRL.


Ca efect al eliminării articolului 14 este permis atât ca o persoană fizică sau juridică să fie asociat unic în mai multe SRL-uri, cât și ca un SRL cu asociat unic să dețină calitatea de asociat unic într-un alt SRL

Legea de modificare mai prevede și următoarele modificări cu privire la art. 17 din Legea societăților comermciale 31/1990:

1. Modificarea alin. (1) al art. 17 prin eliminarea prevederilor privind prezentarea declarației pe propria răspundere privind deținerea calității de asociat unic într-o singură societate cu răspundere limitată în momentului autentificării actului constitutiv sau la darea de dată certă a acestuia.

2. Modificarea alin. (3) al art. 17 prin eliminarea literelor b) și c). Astfel, la înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului doar documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social.

În viziunea legiuitorului nu mai este necesar să se demonstreze că în acel spațiu nu mai sunt înmatriculate alte sedii sociale și nici nu va mai fi necesar să se dea o declarație pe propria răspundere, în formă autentică, privind respectarea condițiilor referitoare la sediul social, prevăzute în forma actuală a legii la alin. (4).

3. Abrogarea alin. (4) al art. 17. Ca efect al eliminării acestui aliniat, în același spațiu vor putea funcționa mai multe societăți și nu va mai fi necesară partajarea spațiului, astfel cum se face în prezent.

4. Introducerea unui nou alin. (6) în cadrul art. 17, care prevede că avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii, declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate.

Eliminarea acestor restricții din Legea societăților comerciale, în special a celei privind asociatul unic, a fost îndelung așteptată de către mediul de afaceri, mai ales de către investitorii străini care proveneau din țări unde această interdicție nu (mai) exista.

  • Cu toate acestea, însă, promulgarea Legii de modificare a avut un traseu sinuos, fiind:
  • respinsă inițial de către Senat în anul 2017;
  • adoptată de către Camera Deputaților în data de 18 decembrie 2019;
  • trimisă spre reexaminare către Parlament de Președintele României în data de 17 ianuarie 2020;
  • în 4 mai 2020, Guvernul României a formulat o sesizare de neconstituționalitate privind forma retrimisă de Parlament spre promulgare după reexaminare.

Cu privire la această din urmă piedică a Legii de modificare, Curtea Constituțională a României a respins prin decizia 372 din 17 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 542 din 24 iunie 2020, sesizarea de neconstituționalitate, ca fiind inadmisibilă (respectiv neîntemeiată, cu privire la modificarea art. 17 (1) din Legea societăților) pe considerente de vicii de procedură.

 

CITEȘTE ȘI:

Înmatriculările de autoturisme noi, în scădere cu aproape 28% în iunie

MAI a ordonat verificări masive la nivel național pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19

Un scenariu de calcul al salariului în programul redus de muncă (Kurzarbeit)

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

PPE
Juridic

PPE intenționează să revizuiască interdicția privind vânzările de vehicule termice din 2035

Cel mai mare și mai vechi grup parlamentar din Parlamentul European, Partidul...

încărcare
Juridic

Noile obiective obligatorii pentru instalarea punctelor de încărcare

Utilizatorii mașinilor de companie și șoferii utilitarelor ușoare ar trebui să își...