Advertisement

salariile brute
Home Miscellanea Financiar Un scenariu de calcul al salariului în programul redus de muncă (Kurzarbeit)

Un scenariu de calcul al salariului în programul redus de muncă (Kurzarbeit)

Cele mai aşteptate măsuri în perioada următoare de către companile afectate de criza Covid-19 sunt cele care vor clarifica cum vor putea angajatorii să utilizeze schema de finanţare pentru programul redus de muncă (muncă flexibilă).

Deşi numărul contractelor de muncă suspendate sau încheiate a înregistrat o descreştere la 1 iunie, comparativ cu lunile anterioare, companiile afectate de Covid-19, ca urmare a închiderii temporare a activităţii, urmăresc cu atenţie măsurile de sprijin din partea Guvernului României aplicabile în următoarele luni ale anului 2020, arată o analiză realizată de Mazars România.

„Aşa cum ne aşteptam la începutul lunii martie, impactul asupra contractelor de muncă se resimte puternic, atât la nivelul capacităţii agenţilor economici de a gestiona resursele umane, dar şi la nivelul relaţiilor comerciale cu partenerii de afaceri. Deşi companiile din sectorul alimentar, farma şi servicii au ajutat enorm în această perioadă persoanele ale căror companii au fost afectate de Covid-19 prin angajarea acestora, numărul contractelor încheiate şi a şomajul tehnic este foarte mare. Sperăm ca acest plan de relansare economică al României să ne conducă pe un drum rapid de revenire şi că industriile care în acest moment sunt stabile din punct de vedere financiar să continue cu aceste iniţiative de solidaritate”, a menţionat Andreea Georgescu, Head of HR Advisory, Mazars România.

Momentan, Guvernul confirmă că va continua să sprijine, prin măsurile luate:

  • Prevenirea concedierilor după perioada de criză, inclusiv după cea de sprijin prin intermediul şomajului tehnic;
  • Protejarea locurilor de muncă din sectoarele strategice;
  • Reinserţia pe piaţa muncii a persoanelor care schimbă domeniul de activitate, inclusiv a românilor reveniţi de la muncă din alte ţări;
  • Menţinerea liniilor de producţie pe piaţa internă.

Acest sprijin se va baza pe trei instrumente:

  • Fonduri europene nerambursabile (POCU);
  • Programul SURE al Comisiei Europene;
  • Bugetul de stat/ Bugetul asigurărilor de şomaj.

Cele mai aşteptate măsuri în perioada următoare sunt cele care vor clarifica cum vor putea angajatorii să utilizeze schema de finanţare a programului redus de muncă (muncă flexibilă).

Această schemă de finanţare va fi acoperită prin fondurile puse la dispoziţia statelor UE, prin programul SURE. Obiectivul iniţiativei este de a susţine, prin finanţarea unei părţi a salariilor, reluarea activităţii angajaţilor care vor avea program redus de muncă.

„Sprijinul financiar propus de Guvern (având ca inspiraţie, într-o anumită măsură, modelul Kurzarbeit implementat în Germania de câteva zeci de ani) ar urma să fie aplicabilă la nivelul companiilor a căror cifră de afaceri s-a redus cu cel puţin 10%, comparativ cu luna similară a anului trecut şi, prin urmare, sunt nevoite să ajusteze în sensul reducerii, programul de lucru pentru cel putin 10% din angajaţi. Astfel, angajatorul va acoperi partea din salariul brut prevăzut în contractul individual de muncă cu normă întreagă pro-rata la timpul de muncă redus. Statul, printr-un sistem administrat de ANOFM va plăti o indemnizaţie care reprezintă maximum 75% din diferenţa dintre salariul brut înregistrat inainte de scăderea cifrei de afaceri la nivelul angajatorului (i.e. salariul brut neredus) şi salariul brut redus plătit de angajator pentru programul redus de muncă. Însă, nu vor fi afectate drepturile adiţionale salariului, aşa cum rezultă din contractul individual/ colectiv de muncă sau din regulamentul intern (de exemplu, beneficiile existente)”, a menţionat Lucian Dumitru, Senior Manager, Tax Advisory, Mazars România.

Măsura poate fi implementată pentru un termen minim de trei până la şase luni.

Scenariu de calcul:

program redus

Sursa: Mazars România

Mazars România rulează începând de astăzi un studiu privind interesul mediului de afaceri din România, în ceea ce priveşte accesarea acestui mecanism. Rezultate detaliate vor fi publicate la finalul săptămânii viitoare.

Mazars este un parteneriat integrat internaţional, specializat în servicii de audit, contabilitate, consultanţă, servicii de consultanţă fiscală şi juridică. Operând în 91 de ţări şi teritorii din întreaga lume, se bazează pe expertiza a 40.400 de profesionişti – 24.400 în cadrul parteneriatelor integrate Mazars şi 16.000 prin Mazars North America Alliance – pentru a oferi asistenţă clienţilor de toate dimensiunile în fiecare etapă din dezvoltarea acestora. În România, Mazars are o experienţă de 25 de ani în audit, servicii de consultanţă fiscală şi financiară, consultanţă HR şi contabilitate şi salarizare. Echipa locală cuprinde 230 de profesionişti.

 

CITEȘTE ȘI:

Rabla 2020. Noi dosare de finanţare aprobate pentru companii

Mercedes-Benz închide fabrica din Franța, unde produce modelele Smart

Controale în trafic după ”pirați rutieri”. 250 de vehicule au fost trase pe dreapta

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...