Cu Waze, Primăria Arad intră în era conectivităţii

În premieră naţională, consilierii locali din Arad au aprobat o hotărâre prin care oraşul devine partener al Waze Connected Citizens, platformă online accesibilă printr-o aplicaţie de telefon în care sunt oferite informaţii privind traficul în timp real, străzile închise circulaţiei sau cele cu gropi în asfalt, zonele cu ambuteiaje, dar şi alte informaţii utile şoferilor, precum preţurile în benzinării.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Arad, necesitatea înscrierii în acest program rezultă şi din Planul de Mobilitate Urbană, care arată o creştere a numărului de autoturisme la mia de locuitori de la 329, valoarea medie înregistrată în 2015 la 414 autoturisme în 2023. Documentul relevă că un arădean realizează aproape 3 călătorii zilnic, preferând transportul individual celui public.

Programul ce are ca scop îmbunătăţirea şi creşterea eficienţei şi a confortului cetăţenilor în materie de trafic rutier în zonele urbane, printr-un schimb de informaţii cu autoritatea publică locală care administrează infrastructura rutieră.

Serviciul Circulaţie pe Drumuri Publice şi Parcări 3 din cadrul Direcţiei Generale Generale Poliţia Locală Arad este autoritatea mandatată să furnizeze în sistemul Waze datele cu privire la starea traficului de pe raza Municipiului Arad, conform cerinţelor aplicaţiei.

Waze este o aplicaţie gratuită destinată telefoanelor mobile tip smartphone, ce oferă navigaţie GPS pas-cu-pas, cu date de trafic în timp real, alerte rutiere (radare, poliţie, accidente, ambuteiaje), drumuri închise şi multe altele.

Înfiinţată în Israel, în 2016, compania Waze a fost achiziţionată, în iunie 2013, de Google pentru suma de 1,3 miliarde dolari.

Aplicaţia este disponibilă pe Android şi iOS, există şi o versiune în lucru pentru Windows Phone 8.

Există versiuni mai vechi pentru Symbian, Blackberry şi Windows Mobile 6.x/7.x, dar aceste nu mai sunt suportate de Waze pentru că sistemele de operare au început să dispară de pe piaţă.

Pentru utilizarea aplicaţiei Waze este necesară o conexiune permanentă la Internet. Waze poate funcţiona şi fără o conexiune de internet, dar se pierde mult din beneficii.

Waze adună datele de trafic de la toţi utilizatorii. Prin simpla menţinere a aplicaţiei deschisă pe telefon, Waze adună date de trafic (viteză / timpii necesari pentru a efectua virajele) şi le utilizează pentru a detecta ambuteiaje, cât şi pentru a le include într-o arhivă astfel încât va şti întotdeauna, în funcţie de oră şi de ziua săptămânii, care sunt traseele cele mai rapide.

Aşadar, ruta pe care o oferă Waze se bazează atât pe condiţiile de trafic de la acel moment, furnizate de ceilalţi utilizatori ai aplicaţiei aflaţi în trafic, cât şi de istoricul traficului de la ora şi din ziua respectivă.

Adaugati comentariu