Soluţiile WebEye duc la scăderea TCO pentru flote

Interviu cu Levente Gall, director general WebEye România
levente-gall

Prin reducerea consumului de combustibil şi a uzurii vehiculelor, precum şi prin economisirea costurilor de deplasare suplimentare cu descărcarea datelor din tahograf, costul total de utilizare (TCO) a unei flote scade vizibil odată cu utilizarea soluţiilor telematice de la WebEye. În plus, directorul general al companiei, Levente Gall, trece în revistă şi principalele criterii de alegere a unor astfel de sisteme.

Care sunt informaţiile principale de care un fleet manager ar trebui să ţină seama la alegerea unei soluţii telematice?

Transportatorii au nevoie astăzi de informaţii în timp real legate de timpii de conducere – am observat acest lucru la clienţii noştri care au ales să implementeze soluţia WebEye, înlocuind-o cu ceea ce aveau anterior.

Toate informaţiile furnizate de sistemul WebEye intră pe un singur ecran, fiind uşor de urmărit de către dispeceri. Foarte apreciat de clienţi este faptul că, printr-un click, poţi obţine informaţii legate de  programul de condus disponibil din ziua respectivă şi până la finalul săptămânii. Spre deosebire de alte soluţii care presupun rularea unui raport, deci timp consumat. De asemenea, se acordă o atenţie sporită stilului de condus al şoferilor, pentru eliminarea cauzelor care generează pierderi pentru companie, iar WebEye a dezvoltat soluţia DrivingStyle care a devenit foarte populară în rândul transportatorilor. Am vorbit cu patroni care mi-au spus că au reuşit să scadă cu peste 50% numărul de frânări la 100 de km. cu ajutorul DrivingStyle şi au obţinut implicit scăderea consumului de combustibil cu până la 5 litri/ 100 de km.

Apoi sunt informaţii legate de activitatea flotei – dacă transportă bunuri perisabile sau de mare valoare, situaţii pentru care avem soluţii specifice cum ar fi sistemul de monitorizare a temperaturii în camera frigorifică sau alarma care anunţă şoferul că a fost deschisă uşa din spate a camionului.

Ce fapt face diferenţa între nevoia de a avea o soluţie de monitorizare şi una de telematică?

Cred cu toată sinceritatea, şi experienţa lucrului cu transportatorii îmi confirmă continuu acest lucru, că astăzi nu prea mai există firme care să utilizeze banalele soluţii de monitorizare. Este ca şi cum ai folosi un celular în locul unui smartphone. Nu poţi să ai pretenţia să creşti, să dezvolţi businessul dacă nu utilizezi o soluţie telematică pentru gestionarea şi monitorizarea flotei. Mă refer, bineînţeles, la transportatorii care deţin parcuri auto mari şi medii.

Cât de important este preţul în alegerea soluţiei telematice?

Începem discuţiile de la preţ, dar le oferim potenţialilor clienţi şansa de a proba sistemul telematic dorit şi am constatat de multe ori că aceştia au ajuns, la finalul perioadei de testare, să suplimenteze bugetul gândit iniţial.

Ştiţi cum se spune: “Sunt prea sărac să îmi iau lucruri ieftine”. Dacă vrei să ai rezultate, trebuie să fii de acord să faci o investiţie care să îţi aducă apoi acele rezultate. Este esenţial, ca prim pas, să îşi setezi aşteptările. Pasul 2 – gândim o propunere realistă, care să răspundă acestor aşteptări. La final, când se trage linie după, să spunem, un an de activitate cu ajutorul soluţiilor WebEye, bilanţul este pozitiv.

O dată implementată aceasta soluţie, în cât timp se văd beneficiile utilizării?

În general, rezultatele apar repede, după câteva luni. Sunt măsurabile, se poate face uşor comparaţia cu perioada anterioară, când s-a lucrat fără o soluţie telematică sau cu una mai puţin sofisticată. Mă refer nu doar la câştiguri din punct de vedere financiar, ci şi la timp, şi la o mai bună valorificare a resurselor umane.

Vedeţi o legătură directă între utilizarea unei soluţii telematice şi reducerea TCO, adică a costului total de utilizare al flotei?

Sigur că da. Soluţiile WebEye induc scăderea costului total de utilizare al flotei cu utilizarea soluţiilor de telematică. Mă refer la:

  1. Reducerea consumului combustibil riguros cu sonde litrometrice şi informaţii din CAN (fără extrageri de combustibil);
  2. Reducerea consumului combustibil cu un stil de şofat adecvat (training la şoferi pe baza evaluării lor cu ajutorul solutiei Driving Style WebEye);
  3. Reducerea uzurii vehiculelor, schimbarea pieselor mult mai rar, tot prin soluţia Driving Style;
  4. Economisirea costurilor de deplasare în plus pentru a descărca datele din tahograf. Prin eDownload se realizează descarcarea la distanţă.

Care este cea mai mare flotă care foloseşte o soluţie WebEye?

În România, Filip Spedition din Arad are aproape 200 cap tractoare şi 300 semiremorci, iar Dianthus, peste 300 de camioane. Pe de altă parte, aş aminti şi compania Waberer’s în Ungaria, lider în logistica europeană, ce deţine o flotă de 3.400 de camioane, dintre care, în acest moment, pe 1.100 sunt instalate soluţii WebEye.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, octombrie 2017)

 

 

Adaugati comentariu