În fața unei crize energetice și alimentare globale, 20 de organizații neguvernamentale din UE critică producția de biodiesel și cer ca grâul și alte cereale esențiale să nu fie transformate în etanol pentru vehicule.
Asociațiile, inclusiv Transport & Environment (T&E), solicită oprirea imediată a producției de biocombustibili din cereale, considerând că asigurarea aprovizionării cu energie nu ar trebui să fie în detrimentul securității alimentare sau să provoace o ieșire de sub control a inflației prețurilor la alimente.
Organizațiile neguvernamentale obiectează și descriu progresul industriei drept „imoral” într-un moment de penurie globală acută de alimente. În fiecare zi, în Europa, 10.000 de tone de grâu – echivalentul a 15 milioane de pâini – sunt procesate în etanol pentru mașini, potrivit unui studiu realizat de T&E. Dacă ar fi eliminat doar grâul din biocombustibilii europeni, peste 20% din rezervele de grâu pierdute de Ucraina ar putea fi compensate pe piața mondială.
Chiar dacă Europa și-ar dubla suprafața de cereale pentru producerea biocombustibilului – echivalent cu cel puțin 10% din suprafața UE – ar putea înlocui doar 7% din importurile de petrol din Rusia. T&E afirmă că înlocuirea tuturor importurilor de petrol rusești cu biocombustibili produși în Europa ar necesita cel puțin două treimi din totalul terenurilor agricole din UE.
Pe de altă parte, companiile care susțin producția de biodiesel, inclusiv ePure și Comitetul European pentru Biodiesel, au depus recent eforturi pentru creșterea producției, cu scopul de a reduce dependența Europei de importurile de petrol din Rusia. De aceea, susținătorii biocombustibililor consideră că aceștia au „rol strategic”. De altfel, cel mai recent raport al Comisiei Europene privind energiile regenerabile nu a constatat nicio legătură între prețurile alimentelor și cererea de biodiesel.
CITEȘTE ȘI:
Înmatriculări vehicule comerciale: -13,5% în primele două luni ale anului 2022; -15,7% în februarie
LeasePlan România aniversează 15 ani pe piața de leasing operațional
Comentați?