Advertisement

Garanti BBVA Leasing
Home Interviuri Creşterea apetitului pentru investiţii a sporit peste aşteptări finanţările acordate de Garanti BBVA Leasing

Creşterea apetitului pentru investiţii a sporit peste aşteptări finanţările acordate de Garanti BBVA Leasing

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General, Garanti BBVA Leasing

Recent, aţi împlinit 10 ani la conducerea Garanti BBVA Leasing în România. De-a lungul acestei perioade, care au fost cele mai importante evenimente şi proiecte pentru dumneavoastră?

Motoractive IFN SA, care astăzi funcţionează sub brandul Garanti BBVA Leasing, a fost înfiinţată în anul 1998, având ca activitate principală finanţarea în leasing doar a autovehiculelor. Ulterior, compania şi-a diversificat produsele pentru a oferi clienţilor săi soluţii de leasing pentru vehicule, echipamente şi imobiliare, sale & lease-back.
Iar după doar 5 ani de activitate, în 2004, Motoractive a devenit cea mai mare companie privată de leasing din România.
La sfârşitul anului 2010, acţionarul majoritar al Motoractive IFN SA a devenit Garanti BBVA, cea de-a doua bancă privată ca mărime din Turcia, Motoractive fiind astfel inclusă în Grupul financiar bancar Garanti BBVA România, continuându-şi activitatea sub brandul Garanti BBVA Leasing.
Atunci când am preluat conducerea companiei am început un proces de transformare organizaţională şi a urmat o perioadă de creştere a business-ului şi a cotei de piaţă.
De-a lungul ultimilor zece ani, împreună cu echipa mea, am trecut prin multe momente speciale, unele dintre ele fiind chiar adevărate provocări, însă ne-am dezvoltat cu toţii din punct de vedere profesional, am obţinut multe reuşite şi am contribuit la dezvoltarea companiei. Astăzi, Garanti BBVA Leasing este unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa de leasing din România, cu un portofoliu echilibrat şi clienţi fideli. Am să menţionez pe scurt doar câteva dintre proiectele semnificative derulate în această perioadă:
În 2011, am început să acordăm o atenţie specială leasing-ului de echipamente, o piaţă care se dezvolta în ritm rapid şi care avea nevoie de finanţare. Astfel, am lansat un produs pentru finanţarea echipamentelor agricole.
În 2012, pe fondul volatilităţii crescute a monedelor străine faţă de lei, ne-am adaptat solicitărilor venite din piaţă şi am lansat prima linie de finanţare în lei.
În 2013, am fost prima companie de leasing care a încheiat o convenţie cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), venind astfel în sprijinul IMM-urilor care doreau să facă investiţii majore în echipamente.
În 2014, am obţinut de la International Finance Corporation (IFC) primul împrumut din România pentru finanţarea energiei regenerabile.
În 2015, am lansat „Auto Rapid”, un nou tip de finanţare pentru companii şi persoane fizice autorizate, pentru achiziţionarea în leasing a autovehiculelor, vehiculelor comerciale şi motostivuitoarelor.
În 2016, am semnat un acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru a acorda IMM-urilor noi finanţări în leasing a echipamentelor, maşinilor, vehiculelor de transport şi comerciale. Iar în 2017 am încheiat un nou acord cu BERD, de această dată cu scopul de a creşte accesul la finanţare pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii (IMMM-uri).
În 2017, Garanti BBVA Leasing a devenit prima companie de leasing din România, care a finanţat afaceri mici şi mijlocii conduse sau deţinute de femei, ca urmare a unui acord de împrumut încheiat cu IFC. Acorduri similare au fost semnate în anii următori.
Unul dintre momentele importante l-a reprezentat şi procesul de rebranding al Grupului, din 2019, când am devenit Garanti BBVA Leasing, o realizare în evoluţia Grupului din care facem parte, care ne-a făcut mai încrezători şi ne-a determinat să devenim mai şi mai buni în ceea ce facem.
În 2020, Garanti BBVA Leasing a semnat o înţelegere cu Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), pentru susţinerea afacerilor mici şi mijlocii, printre care s-au numărat şi business-urile afectate de pandemia de COVID-19. De asemenea, am colaborat foarte bine cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi cu Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE), în ceea ce priveşte proiectele de susţinere a afacerilor mici şi mijlocii din România. Toate colaborările cu instituţiile financiare europene ne-au confirmat faptul că suntem pe drumul cel bun, fiind alături de clienţii noştri şi oferindu-le instrumentele financiare potrivite nevoilor afacerilor lor.

Suntem deja în a doua jumătate a anului. Care sunt provocările întâmpinate de jucătorii de pe piaţa de leasing din România, în această perioadă de incertitudine?

Poate că una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este criza globală a semiconductorilor. Din cauza pandemiei COVID-19, multe fabrici au fost închise, iar materia primă necesară pentru fabricarea semiconductorilor nu a putut fi procurată câteva luni.
Din păcate, această criză care a lovit companiile din toate ţările, din fiecare sector, nu prezintă vreun semn că se va încheia în viitorul apropiat şi putem vedea că efectele sale negative vor fi resimţite mult timp în lanţurile de aprovizionare ale multor industrii.

Inflaţia reprezintă un risc major la nivel global?

Aşa cum a avertizat Fondul Monetar Internaţional în luna iulie, creşterea inflaţiei, în special în Statele Unite, se numără printre riscurile cu care se confruntă economia globală, pe fondul unei „agravări a redresării pe două căi”.
De aceea, în opinia mea, dacă această tendinţă de exces de inflaţie continuă pe o perioadă lungă de timp, se poate transforma într-un risc serios.

Cum a evoluat finanţarea acordată de Garanti BBVA Leasing în prima jumătate a anului? Aşteptările au fost confirmate?

După un an plin de provocări, în care clienţii şi-au amânat planurile de dezvoltare, anul acesta începe într-o notă optimistă şi vedem o creştere a apetitului pentru investiţii.
Prin urmare, în prima jumătate a acestui an, volumul împrumuturilor acordate a depăşit previziunile iniţiale. Acest aspect este important, dacă luăm în considerare că estimările noastre au inclus deja volume suplimentare faţă de tendinţa normală, deoarece am luat în calcul şi proiectele amânate în ultimul an.
Astfel, mă bucur să spun că pe măsură ce situaţia COVID-19 se îmbunătăţeşte, şi activitatea economică din majoritatea sectoarelor dă semne de redresare.

Care este ponderea segmentelor finanţate din portofoliul companiei şi care sunt în acest moment cele mai dinamice din punct de vedere al finanţării?

Strategia noastră de afaceri este orientată spre a oferi finanţări prin leasing companiilor, pentru a deservi nevoile lor financiare.
Obiectivul nostru a fost întotdeauna să ne dezvoltăm sănătos, să creştem cota de piaţă într-un mod sustenabil şi, în acelaşi timp, să menţinem un portofoliu echilibrat şi diversificat, din punct de vedere al activelor finanţate.

Ştim că în industrie, segmentul de leasing auto generează aproape 80% din volumul vânzărilor, însă în portofoliul nostru, ponderea este de 50%. Leasingul de echipamente şi leasingul imobiliar ocupă individual o pondere de 25% în portofoliu. Pentru acest an ne propunem o creştere organică a portofoliului nostru, menţinând în acelaşi timp un echilibru, oferind servicii de calitate clienţilor şi sporind profitabilitatea.
Anul acesta a început cu un interes crescut pentru finanţarea flotelor auto, însă, din cauza efectelor crizei semiconductorilor, livrările au fost afectate. Chiar şi aşa, vom fi mereu alături de clienţii noştri, încurajându-i să ne ceară sprijinul ori de câte ori au nevoie şi vom face tot posibilul pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru ei. Mai mult, strategia noastră este de a consolida relaţia cu clienţii, cărora le oferim servicii personalizate, în funcţie de nevoile de finanţare şi investiţiile planificate.

Care sunt avantajele unei finanţări prin leasing?

Printre principalele avantaje ale leasingului financiar se numără flexibilitatea în alegerea structurii de finanţare, posibilitatea de a utiliza resursele financiare ale companiei pentru alte obiective, un timp de răspuns rapid şi faptul că activul achiziţionat reprezintă garanţia finanţării.
Mai mult, atunci când alegeţi să închiriaţi, veţi avea acces la parteneriatele companiei cu furnizorii, iar un alt avantaj îl constituie viteza în procesul de finalizare a tranzacţiei.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, septembrie 2021)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...