Advertisement
Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Creștere de 8,6% pentru exporturile de mijloace de transport în 2023

Creștere de 8,6% pentru exporturile de mijloace de transport în 2023

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut, în 2023, cu 8,6% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 41,7 miliarde de euro, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ, în 2022, exporturile de mijloace de transport crescuseră cu 14,2% față de anul anterior.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 33,5 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 9,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,8% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în 2023, aproximativ 44,9 miliarde de euro, în urcare cu 8,5% față de anul precedent. Comparativ, în 2022, importurile de mijloace de transport crescuseră cu 19,7% față de anul anterior.

Din valoarea totală a importurilor de mașini și echipamente pentru transport, 35,2 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 10,8% comparativ cu 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,8% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat, în 2023, un deficit al balanței comerciale, de 3,2 miliarde de euro, în creștere față de nivelul din anul anterior, de 3 miliarde de euro.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în 2023, exporturile FOB au însumat 93,1 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 122,1 miliarde euro. Față de anul precedent, exporturile au crescut cu 1,3%, iar importurile au scăzut cu 3,2%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în 2023 a fost de 28,9 miliarde de euro, mai mic cu 5,1 miliarde de euro (-15,1%) decât cel înregistrat în 2022.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Proiecte de infrastructură pentru sporirea siguranței și fluenței traficului în București – Ilfov

Terminalul de transport urban, Gara Brașov, va fi deschis în următoarele săptămâni

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

emiterea rovinietelor
Financiar

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin serviciul SMS al RCS & RDS se suspendă din 5 februarie

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) al...

SUV
Financiar

Parizienii au votat în favoarea triplării costurilor de parcare pentru SUV-uri. Tarif de 18 euro/oră

Parizienii au votat pentru triplarea costurilor de parcare pentru SUV-uri, în urma...

rovinieta
Financiar

Rovinieta 2024: Noile tarife se aplică din data de 11 martie. Care sunt valorile

Din data de 11 martie 2024 se aplică noile tarife pentru utilizarea...

rovinieta 1 zi
FinanciarJuridic

Modificări în taxarea rutieră. Apar rovinieta de 1 zi, de 10 zile și de 60 de zile

Guvernul a modificat reglementărilor privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului...