Creștere de 10,9% pentru exporturile de mijloace de transport în 2021

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut în 2021 cu 10,9% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 33,5 miliarde de euro, arată datele publicate miercuri de Institutul National de Statistică (INS).Exporturile de mijloace de transport

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 26,1 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare maimare, la rândul ei, cu 9,6% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,9% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport acestea au însumat, în 2021, aproximativ 34,6 miliarde de euro, în scădere cu 15,8% față de anul precedent. Din această valoare, 26,6 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 15,6% comparativ cu 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 35,2% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de 1,1 miliarde de euro.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în 2021, exporturile FOB au însumat 74,4 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 98,4 miliarde euro. Față de anul precedent, exporturile au crescut cu 20,1%, iar importurile, cu 22,1%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în 2021 a fost de 23,7 miliarde de euro, mai mare cu 5,3 miliarde de euro decât cel înregistrat în 2020.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI.

Ce bani sunt disponibili prin ajutoare de stat și alte fonduri nerambursabile. Scurt ghid pentru investitori

Primăria Brașov va instala 15 stații de încărcare pentru mașini electrice

 

 

Adaugati comentariu