MIPE
Home Finanţare Crește la 23.000 de euro valoarea maximă a prețului autoturismelor achiziționate de instituțiile statului

Crește la 23.000 de euro valoarea maximă a prețului autoturismelor achiziționate de instituțiile statului

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care se majorează, de la 18.000 euro la 23.000 euro, valoarea maximă pentru prețul autoturismelor din dotarea autorităţilor administraţiei publice şi a instituţiilor publice.

Legea promulgată modifică art. 5 alin. (8)-(9²) din Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice. Între timp, OG nr. 80/2001 a fost modificată prin OUG nr 68/2012, prin care se stabilea o nouă valoare maximă a prețului autoturismelor, de 18.000 de euro.

”Având în vedere că, din anul 2012 și până în prezent, toate sectoarele esențiale ale României, dintre care și economia națională, au suferit schimbări importante, și având în vedere evoluția ascendentă a prețurilor de achiziție în sectorul de piață al autoturismelor, pentru ca normativele de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice să corespunsă realității economice este necesară o intervenție legslativă de modificare a valorii maxime de achiziție a autoturismelor pentru dotarea autoritățiloe și instituțiilor publice”, și-a motivat Guvernul inițiativa de modificare a OG nr. 80/2001

Astfel, potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, „(8) Se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme, astfel cum sunt definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările si completările ulterioare, cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv T.V.A. calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie”.

Prin excepţie de la prevederile alin. (8), autorităţile şi instituţiile din domeniul electoral, al apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Pe de altă parte, „prin excepţie de la prevederile alin. (8), misiunile diplomatice ale României din străinătate pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe bază de memorandum aprobat de Guvern”.

Tot „prin excepţie de la prevederile alin. (8), societăţile, societăţile naţionale şi companiile naţionale cu capital integral sau majoritar de stat, care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale şi al petrolului, pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv T.V.A., dar nu mai mare de 30.000 euro, inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, cu aprobarea ordonatorului principal de credite sau a ministerului de resort, după caz, numai în cazuri temeinic justificate şi dacă au realizat profit în anul fiscal precedent”, mai prevede actul normativ.

Potrivit Guvernului, legea prin care se majorează prețul autoturismelor care pot fi achiziționate nu are impact bugetar, deoarece achizițiile de autovehicule se vor realiza în cadrul bugetului aprobat de fiecare autoritate sau instituție, fără majorarea acestuia.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Bucurați-vă de viteză, dar fără risc

Leasing financiar. Odată cu revenirea cererii, finanțările au reintrat pe creștere

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

DRPD
Finanţare

DRPD Buzău își extinde flota cu 5 autoturisme, dintre care patru mașini de teren

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRPD) Buzău a lansat licitația pentru...

ELCEN
Finanţare

ELCEN își reînnoiește flota cu 8 autoturisme, dintre care 5 hibride

Compania Electrocentrale București (ELCEN), producător de energie electrică și termică, va achiziționa...

delgaz grid
Finanţare

Flota Delgaz Grid crește cu 33 de autovehicule cu tracțiune integrală

Compania Delgaz Grid din Târgu Mureș, specializată în producerea, transportul și distribuția...

Finanţare

Renault a livrat o flotă de 122 de ambulanțe tip A2 către IGSU

122 de vehicule Renault Master Furgon prevăzute cu dotările specifice şi echipamentele...