Covid-19. Comisia Europeană va cumpăra și vaccinul Moderna. Cât va costa

Compania americană de biotehnologie, Moderna, a anunţat că vaccinul său experimental are o eficacitate de 94,5% pentru prevenirea Covid-19, iar Comisia Europeană se pregătește să încheie în aceste zile un acord pentru achiziția a 80 de milioane de doze, relatează Reuters.
moderna

Potrivit unui oficial european, prețul, negociat deja, va fi mai mic de 25 de dolari/doză.

UE este implicată în discuţii cu Moderna pentru vaccinul experimental destinat noului coronavirus cel puţin din luna iulie, iar discuțiile actuale se concentrează pe aspectele legale ale contractului, neexistând probleme legate de preţ sau de răspundere juridică.

Statele Unite au plătit companiei Moderna 15 dolari pe doză, pentru a contracta 100 de milioane de vaccinuri, într-un acord de 1,5 miliarde de dolari convenit în luna august. La acest preţ s-a adăugat o finanţare de 1 miliard de dolari primită de Moderna pentru vaccin, preţul combinat ajungând la 25 de dolari, potrivit termenilor acordului care au fost făcuţi publici.

Washingtonul are opţiunea de a cumpăra alte 400 de milioane de doze din acest vaccin, la un preţ nedezvăluit.

Vaccinul Moderna este administrat în două doze.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a afirmat pe Twitter că rezultatele Moderna sunt ”încurajatoare” şi că noile acorduri UE cu producătorii de vaccinuri ”vor veni în curând”.

Pe 24 august, Comisia, care poartă discuţii cu producătorii de vaccinuri în numele statelor UE, a anunţat că discuţiile preliminare cu Moderna au fost încheiate în scopul semnării unui contract pentru furnizarea a 80 de milioane de doze din vaccinul acesteia, cu opţiunea de a cumpăra alte 80 de milioane.

Săptămâna trecută, Comisia a ajuns la un acord cu Pfizer şi BioNTech cu privire la furnizarea potenţialului lor vaccin Covid-19, la un preț mai mic de 19,50 dolari/doză, o valoare ce reflectă parţial sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania pentru dezvoltarea medicamentului.

De asemenea, UE a încheiat acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Johnson & Johnson şi Sanofi pentru vaccinurile lor experimentale destinate Covid-19.

 

CITEȘTE ȘI:

Noi finanțări prin Rabla și Rabla Plus. Cine își cumpără flote electrice

Covid-19. Germania pregătește sute de centre de vaccinare. Distribuția va fi o provocare

Jumătate dintre români au amânat achiziția unei mașini sau au ales o variantă mai ieftină

 

 

Adaugati comentariu