Sute de centre de vaccinare vor fi înființate în toată Germania pentru a administrarea viitorului vaccin împotriva noului coronavirus, potrivit publicației Welt am Sonntag. Distribuția a milioane de doze va reprezenta o provocare uriașă.
Potrivit publicației germane, miniștrii sănătății din cele 16 landuri au elaborat deja planuri pentru crearea unuia sau a două centre în fiecare district administrativ – totalizând astfel sute de centre -, precum și angajarea unor echipe mobile de vaccinare.
Numai în capitala Germaniei, Berlin, este planificată înființarea a șase astfel de centre.
Săli mari de expoziții, în mare parte inutilizate de la începutul pandemiei, sunt luate în calcul drept spații potențiale pentru a găzdui centrele de vaccinare.
Autoritățile germane din domeniul sănătății speră la o lansare rapidă a programului de vaccinare în masă în urma rezultatelor pozitive obținute recent de BioNTech și Pfizer, care au demonstrat o eficiență de 90%.
Logistica va fi elementul critic
UE a semnat deja un acord cu BioNTech și Pfizer pentru a asigura 300 de milioane de doze, pe care oficialii germani intenționează să utilizeze în primele trei luni ale anului 2021.
Cu toate acestea, guvernul de la Berlin nu are niciun plan privind sarcina dificilă de a transporta dozele de vaccin.
Vaccinul, dezvoltat de compania germană BioNTech cu ajutorul firmei farmaceutice americane Pfizer, reprezintă o provocare specială pentru lanțurile logistice, deoarece trebuie păstrat la o temperatură de minus 70 de grade Celsius.
În plus, o serie de virologi germani au lansat avertismente cu privire la importanța unei bune planificări a programului de inoculare, spunând că vaccinarea întregii populațiiar putea dura până în 2022.
Sunt necesare 15 mld. doze la nivel mondial
Compania de logistică Kühne + Nagel împreună cu firma de consultanță Accenture au calculat că sarcina globală de vaccinare este enormă, aceasta necesitând 15 miliarde de doze pentru ca fiecare persoană să primească două vaccinuri la distanță de câteva săptămâni, pentru a acoperi 75% din populația globală.
Conform analizei, 52% dintre vaccinuri ar trebui livrate pe calea aerului, restul transportându-se pe uscat.
Numai transportul aerian ar ajunge la 65.000 de tone, echivalentul a 700 de Boeing 747 complet încărcate.
CITEȘTE ȘI:
Jumătate dintre români au amânat achiziția unei mașini sau au ales o variantă mai ieftină
Maşinile Poliţiei, implicate în 3.006 accidente rutiere în ultimii 4 ani
15 state din Asia au format cel mai mare grup comercial din lume, RCEP. Mai mare decât UE și NAFTA
Comentați?