Advertisement

RCEP
Home Miscellanea Financiar 15 state din Asia au format cel mai mare grup comercial din lume, RCEP. Mai mare decât UE și NAFTA

15 state din Asia au format cel mai mare grup comercial din lume, RCEP. Mai mare decât UE și NAFTA

Un număr de 15 țări din regiunea Asia-Pacific au semnat, duminică, acordul de Parteneriat Economic Cuprinzător Regional (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), creând cel mai mare bloc comercial din lume. Acordul va elimina tarifele pentru o gamă largă de mărfuri care circulă între statele semnatare.

Cele 15 țări sunt China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, alături de cei 10 membri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) – Brunei, Cambogia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Tailanda și Vietnam. Acestea însumează aproximativ 30% din produsul intern brut și populația mondială.

Astfel, noul parteneriat va fi mai mare decât Acordul SUA-Mexic-Canada (North American Free Trade Agreement – NAFTA) și Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, China a încheiat pentru prima dată un acord de liber schimb bilateral la această scară.

Asia urmărește să preia conducerea în conturarea noii arhitecturi comerciale globale, într-un moment în care SUA sunt mai puțin interesate de aderarea la acorduri comerciale globale, iar discuțiile despre acordul comercial post-Brexit între Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt departe de a fi finalizate.

Noul cadru de liber schimb se va extinde dincolo de comerț, urmând să stabilească reguli și standarde comune pentru o serie de activități economice.

RCEP va intra în vigoare după ce cel puțin șase țări ASEAN și trei țări non-ASEAN vor ratifica noul acord.

Ceremonia de semnare a avut loc online, găzduită de președinția ASEAN din acest an, Vietnam.

RCEP a fost propus oficial în 2012. Progresul a fost deosebit de lent în primii ani, dar discuțiile au luat avânt după ce Donald Trump a devenit președintele SUA în 2017 și a retras țara din Acordul TPP (Trans-Pacific Partnership). Pe fondul unei tendințe în creștere a protecționismului, guvernele participante au devenit mai motivate să promoveze liberul schimb.

O excepție a fost India, care a fost inițial implicată în negocieri, dar s-a retras anul trecut, deoarece era reticentă să-și deschidă sectoarele agricole și alte domenii cheie.

Acordul, pe care membrii l-au descris drept „modern, cuprinzător, de înaltă calitate și benefic reciproc”, include 20 de capitole de reguli care acoperă totul, de la comerțul cu mărfuri, investiții și comerț electronic la proprietatea intelectuală și achizițiile publice.

Acordul va elimina tarifele pentru o gamă mai largă de mărfuri care circulă între statele membre, în timp ce plafoanele pentru participațiile străine vor crește în mai multe industrii de servicii, cum ar fi serviciile profesionale și telecomunicațiile. Capitolul de comerț electronic își propune să sporească protecția consumatorilor și să protejeze informațiile personale, precum și să promoveze acceptarea semnăturilor electronice.

Pentru China și Japonia – cele mai mari economii din Asia – RCEP este primul acord de liber schimb care le conectează. Tarifele pentru 86% din bunurile japoneze exportate în China vor fi eliminate, în creștere față de actualul plafon de 8%. Acest lucru promite mari avantaje pentru producătorii japonezi, cum ar fi furnizorii de piese auto.

Încheierea acordului are loc într-un momente în care economia mondială continuă să sufere din cauza efectelor distrugătoare ale pandemiei Covid-19. În timp ce China, Coreea de Sud și Vietnam au înregistrat recuperări mai rapide, multe țări asiatice au continuat să înregistreze contracții economice în trimestrul iulie-septembrie. Astfel, duminică, membrii și-au exprimat speranța că RCEP va juca un rol cheie în redresarea și prosperitatea pe termen lung a regiunii.

Pentru China, RCEP se aliniază noii strategii economice a președintelui Xi Jinping de „dublă circulație” – reorientarea către cererea internă, profitând în același timp de comerț și investiții străine.

Oficialii chinezi au făcut eforturi pentru a încheia acorduri multilaterale în ultimele luni, ilustrate de o serie de întâlniri la nivel înalt, atât fizice, cât și virtuale. De asemenea, Beijingul a promis să deschidă în continuare comerțul și investițiile, deoarece își propune să devină o „țară cu venituri ridicate” până în 2025 și o economie moderat dezvoltată până în 2035.

Beijingul speră, de asemenea, că RCEP va oferi un impuls pentru alte acorduri multilaterale în curs de desfășurare, inclusiv un tratat de investiții China-Uniunea Europeană și un acord de liber schimb China-Japonia-Coreea de Sud.

 

CITEȘTE ȘI:

Covid-19: ”Viața va reveni la normal iarna viitoare”, spune creatorul vaccinului BioNTech – Pfizer

Sesiune de finanţare prelungită în programul ”Infrastructura de alimentare verde în municipii”

Marea Britanie va interzice vânzările de mașini noi pe benzină şi motorină din 2030

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...