Cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea depăşi 100 de dolari în prima jumătate din 2022

Preţurile petrolului au urcat anul trecut cu 50%, din cauza deficitului de cărbune şi gaze, tendinţa urmând să se manifeste şi în 2022, când, în lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate, cotaţia ţiţeiului Brent ar putea depăși pragul de 100 de dolari/baril.petrol rusesc

Miercuri, barilul de ţiţei Brent se tranzacţiona la peste 84 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Analiştii susţin că preţurile petrolului vor fi sprijinite și de reticenţa multor guverne de a impune restricţii severe, de tipul celor care au afectat economia mondială în 2020, deşi varianta Omicron a dus la creşterea semnificativă a numărului de cazuri de Covid-19.

“Presupunând că China nu va înregistra o încetinire bruscă, că Omicron devine de fapt Omi-gone şi cu capacitatea OPEC+ de a majora producţia în mod clar limitată, nu văd niciun motiv pentru care barilul de ţiţei Brent să nu se poată îndrepta spre 100 de dolari în primul trimestru din 2021”, a apreciat Jeffrey Halley, analist de piață la Oanda.

OPEC+ relaxează gradual reducerile de producţie implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbuşit. Totuşi, mulţi producători mici nu pot majora livrările şi alţii sunt îngrijoraţi că ar putea pompa prea mult ţiţei în cazul reducerii activităţii economice ca efect al pandemiei.

“Nu vrem să vedem o cotaţie a barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari, lumea nu este pregătită pentru asta”, susţine ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi.

OPEC se aşteaptă în 2022 la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi (bpd), până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

Preţul barilului de petrol Brent, de referinţă în Europa, s-a apreciat în 2021 cu 52% şi a încheiat anul la 77,78 dolari, în timp ce preţul petrolului WIT, tranzacționat la New York, a crescut cu 55%, la 75,21 dolari.

 

CITEȘTE ȘI:

Marea Britanie a suspendat programul pentru autostrăzi ”inteligente”

Vânzările Volkswagen au atins, în 2021, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

 

Adaugati comentariu