Advertisement

RCA
Home Administrare flote Asigurări COTAR propune impozitarea societăților de asigurare cu 5% din cifra de afaceri

COTAR propune impozitarea societăților de asigurare cu 5% din cifra de afaceri

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a propus impozitarea cu 5% din cifra de afaceri a societăţilor de asigurare, considerând că măsura ar avea ca efect creşterea cu 550 de milioane de lei a veniturilor la bugetul de stat.

Asociația Transportatorilor a trimis propunerea de modificare a Codului Fiscal către ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi către comisiile de profil economic din cele două camere ale Parlamentului.

Asociaţia transportatorilor arată că în timp ce în sectorul reparaţiilor auto, din costurile cu manopera, aproape jumătate din încasări reprezintă impozite şi taxe, „În tot acest timp există un domeniu economic foarte bogat, a cărei cifră de afaceri anuală depăşeşte 11 miliarde de lei, dominat de companii multinaţionale, cărora statul român nu a îndrăznit până în prezent să le aplice taxe similare altor domenii de activitate, aşa cum procedează alte ţări europene mai curajoase din punct de vedere fiscal şi care se asigură că acele companii multinaţionale achită impozit în ţara în care acesta este realizat. Piaţa privilegiată, ocolită de toţi miniştrii de finanţe, până în prezent, care reprezintă un adevărat paradis fiscal pentru acest domeniu, se numeşte Piaţa de asigurări private din România”.

Conform ultimelor statistici publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, piaţa asigurărilor din România a ajuns, în anul 2020, la un volum al primelor brute subscrise de 11,5 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de anul anterior, menţionează COTAR. Astfel, pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns la 9,28 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de anul 2019. În acelaşi timp, piaţa RCA a atins valoarea de circa 3,97 miliarde lei, cu 5% mai mult faţă de anul anterior.

„Această piaţă de asigurări nu plăteşte TVA, spre deosebire de situaţia din alte ţări, cum ar fi, spre exemplu, Germania, unde se percepe TVA de 19% pentru serviciile de pe această piaţă. Piaţa de asigurări nu achită impozit pe profit, pentru că este veşnic ‘pe pierdere’, speculând incapacitatea ANAF şi a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor de a verifica temeinic traseul banilor care se scurg din România în afara ţării, prin mecanismul dosarului preţurilor de transfer. Această scurgere imensă de bani care are loc în România, de peste 30 de ani, care conduce la evitarea plăţii taxelor către bugetul de stat, prin diverse tertipuri financiare ‘de optimizare fiscală’ trebuie să înceteze urgent! Mediul economic cu capital autohton nu mai acceptă să fie exploatat până la anihilare de Statul Român, în timp ce companiile multinaţionalele, cum sunt cele din asigurări, scot anual sume imense de bani în afara ţării!”, precizează COTAR.

 

CITEȘTE ȘI:

Euroins a fost amendată de ASF pentru a doua oară în 2021. De data aceasta cu 500.000 de lei

Când au loc cele mai grave accidente pe șosele din România?

Finanțare pentru documentația Drumului Expres Calafat – Craiova – Lugoj

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Stellantis
FiscalitateIndustrie auto

Stellantis denunță taxele vamale europene pentru vehiculele electrice din China

Producătorul franco-italiano-american Stellantis a deplâns decizia Comisiei Europene care prevede o creștere...

vamale
Fiscalitate

Ce taxe vamale ar putea fi aplicate mașinilor electrice din China? BYD – 17,4%, Geely – 20% și SAIC- 38,1%

Comisia Europeană a dezvăluit, miercuri, nivelul taxelor compensatorii provizorii pe care le-ar...

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...