Coronavirus. Relaxarea restricţiilor ar putea începe după 15 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile au în vedere atât un plan pentru relaxarea restricţiilor impuse în timpul stării de urgenţă, cât şi unul pentru repornirea economiei.
relaxarea restricţiilor

Şeful statului a subliniat însă că relaxarea restricţiilor va avea loc numai dacă vor fi îndeplinite o serie de condiţii care să nu permită reactivarea focarelor de epidemie.

”Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numeşte un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare. Vreau să spun că această relaxare va fi făcută în paşi, nu va exista o relaxare dintr-o dată, fiindcă specialiştii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu Comitetul Ştiinţific care funcţionează pe lângă Ministerul Sănătăţii, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către autorităţile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declaraţii, va face premierul declaraţii, va face ministrul Sănătăţii declaraţii, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăşi se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declaraţii. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi ştiinţifice, medicale şi rezultatele din teritoriu”, a precizat Klaus Iohannis.

 

CITEŞTE ŞI:

Volvo Cars şi Dacia şi-au reluat parţial activitatea

Kia: record de vânzări pentru electrificate în Europa

Prețul istoric negativ al petrolului: implicaţii pentru România

Adaugati comentariu