Coronavirus. Industria auto din Polonia, cel mai afectat sector din economia ţării

Industria auto din Polonia a fost cel mai afectat sector din economia ţării, pe fondul crizei generate de pandemia de Covid-19. Având în vedere că exporturile determină nivelul producţiei, situaţia nu este surprinzătoare.
polonia

Dintre toate sectoarele economiei, industria auto poloneză a înregistrat cea mai severă lovitură, producţia anuală de autoturisme prăbuşindu-se, în aprilie, cu 99% faţă de luna similară a anului trecut, a anunţat Oficiul Central de Statistică, citat de Deutsche Welle.

În cea mai mare parte a lunii aprilie, producţia auto a fost suspendată după închiderea fabricilor Fiat Chrysler, Opel şi Volkswagen, măsură luată în a doua jumătate a lunii martie.

În martie, au fost produse doar 20.100 de automobile, cu 52% mai puţine decât în luna similară a anului precedent.

Potrivit BERD, lovitura primită de industria auto poloneză a fost cauzată de „nivelul ridicat de integrare al Poloniei în lanţurile globale de aprovizionare, distribuţie şi servicii pot-vânzare, precum şi de expunerea mare la comerţ, în special în cadrul UE”.

Un raport al BERD relevă că economia poloneză va scădea cu 3,5% în 2020 şi va creşte 4% în 2021. În raport, instituţia notează că Polonia a fost rezistentă la şocurile din timpul crizei financiare globale din 2008-2009, dar „nu va scăpa de această dată”.

Sectorul auto este crucial pentru Polonia

Industria auto din Polonia reprezintă o mare parte a economiei, realizând aproximativ 11% din producţia industrială şi aproximativ 4% din produsul intern brut al ţării. În sectorul auto sunt angajate aproximativ 130.000 de persoane, care lucrează la o producţie anuală de 800.000-900.000 de autoturisme și utilitare ușoare.

La rândul ei, producţia anuală de vehicule comerciale grele este de 70.000-90.000 de unităţi.

Cea mai mare parte a producţiei este orientată spre export, în principal către statele UE.

Companiil occidentale majore, cu o prezenţă semnificativă în industria auto poloneză, sunt Fiat, Opel, Toyota, Volkswagen, MAN (vehicule comerciale), Volvo şi Scania AB.

Polonia a anunţat măsuri de sprijin în economie de peste 300 de miliarde de zloti (66 de miliarde de euro) pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei de Covid-19.

 

CITEȘTE ȘI

Statul va susține o parte din salariile celor care revin din șomaj tehnic

De la 1 iunie se deschid terasele. Anunțul președintelui Iohannis

Nissan închide fabrica din Barcelona, unde lucrează 2.800 de persoane

Adaugati comentariu