Advertisement

piaţa forţei de muncă
Home Piaţa auto Industrie auto Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa forţei de muncă din industria auto

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa forţei de muncă din industria auto

Consiliul Concurenţei a declanşat, în premieră, o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii pe piaţa forţei de muncă specializată din domeniul producţiei de autovehicule şi al altor activităţi conexe din România.

Companiile investigate sunt: Renault Technologie Roumanie, Alten Si-Techno Romania, Akka Romserv, Bertrandt Engineering Technologies Romania, Expleo Romania, Fev Ece Automotive şi Segula Technologies Romania.

Astfel, autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului unor companii concurente cu scopul de a-şi împărţi piaţa forţei de muncă calificată/specializată în domeniul activităţilor de inginerie automotive şi de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.

Practicile, numite „no-poach”, prin care companiile se înţeleg să nu contacteze, recruteze şi/sau angajeze persoane care lucrează şi/sau care au lucrat la vreuna dintre firmele implicate, elimină concurenţa reală între companii pentru atragerea angajaţilor, creând bariere artificiale pe piaţă, scăzând mobilitatea forţei de muncă, chiar ţinând-o captivă.

Practic, aceste acorduri au drept consecinţă menţinerea nivelului salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real.

Forţa de muncă reprezintă o componentă esenţială pentru desfăşurarea unei activităţi economice pe piaţă, costurile cu aceasta reprezentând costuri fixe pentru societăţile achizitoare (angajatorii). Prin acordurile de a nu concura pentru anumite categorii de angajaţi şi de a îşi împărţi angajaţii, companiile îşi coordonează achiziţia de forţă de muncă cu scopul de a creşte puterea de cumpărare şi de a reduce astfel costurile cu forţa de muncă.

Activitatea de recrutare de forţă de muncă reprezintă un parametru concurenţial între părţile implicate, fiind aplicabile aceleaşi reguli privind concurenţa ca atunci când întreprinderile comercializează bunuri sau prestează diverse servicii.

În ultimii ani, autorităţile naţionale de concurenţă europene, precum cele din Lituania, Ungaria, Polonia sau Portugalia, au început să investigheze şi să sancţioneze acorduri de tipul „no-poach” şi de fixare a salariilor.

 

Citiți articolul integral pe www.autoexpertindustry.ro

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

Bosch își extinde proiectele de eficiență energetică și producția de energie verde la Blaj

Trei oferte pentru construcția metroului spre Aeroportul ”Henri Coandă”

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AutoturismeIndustrie auto

Tehnologia inovatoare Q4 debutează pe Alfa Romeo Junior

Totul este pregătit pentru debutul dinamic al modelului Alfa Romeo Junior Hybrid...

BYD
Industrie auto

BYD decide în următorii 2 ani unde își va construi a treia fabrică în Europa

Un nou jucător în peisajul auto global, compania chineză BYD (Build Your...

baterii
Flotă verdeIndustrie auto

Pentru baterii, Europa ar putea rămâne dependentă de importuri. Studiu ISI

Este puțin probabil ca Europa să-și poată produce până în 2030 necesarul...