Advertisement

carpatica-asig-floteauto
Home Administrare flote Asigurări ASF a respins dosarul companiei IIC pentru preluarea Carpatica Asig

ASF a respins dosarul companiei IIC pentru preluarea Carpatica Asig

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat procedura legală de analiză a dosarului depus de International Insurance Consortium (IIC), prin firma de avocatură Wolf Theiss, în vederea preluării unui pachet de 100% din acţiunile societăţii de asigurări Carpatica Asig.

ASF a constatat, printre altele, lipsa capacităţi financiare certe de a susţine redresarea asigurătorului şi structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor.

Anticipând o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renunţarea la intenţia de a achiziţiona o participaţie calificată la Carpatica Asig, Consiliul luând act de această hotărâre.

Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se află sub incidenţa prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluţia asigurătorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în calitate de administrator temporar, are printre atribuţii și implementarea măsurilor de atragere a unui investitor care să contribuie la restabilirea cerinţelor minime de solvabilitate.

Până în prezent, singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetăţeanul olandez Jacob Westerlaken.

Pe baza criteriilor prevăzute de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activităţii de asigurare și reasigurare, ASF a analizat documentaţia depusă de IIC, ajungând la concluzia că potenţialul cumpărător nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situaţiei financiare a Carpatica Asig și nici încadrarea indicatorilor prudenţiali în cerinţele regimului Solvabilitate II – intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Astfel, IIC solicita o derogare de doi ani pentru îndeplinirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR), în condiţiile în care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR să fie restabilită într-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu încă 3 luni.

În ce privește transparenţa și bonitatea potenţialului investitor, ASF a constatat că tranzacţia urma să se deruleze prin intermediul vehiculului financiar IIC România B.V., o societate cu răspundere limitată înfiinţată în Olanda, la data de 21.03.2016, cu un capital social de 1 euro.

Vehiculul respectiv este controlat de firma IIC Group B.V, înfiinţată la aceeași dată, și cu un capital social de 10 euro. Acţionarii IIC Group B.V. sunt societăţile Westerlaken Advisory (80%), cu un capital social de 18.000 de euro, și Maters Beheer (20%), cu un capital de 18.151 euro, deţinătorii finali fiind persoanele fizice Jacob Westerlaken și respectiv Michael Maters, a căror capacitate financiară nu a putut fi evaluată pe baza documentelor transmise ASF.

Concomitent, analiza dosarului depus de IIC a relevat faptul că tranzacţia propusă ar fi avut la bază alte entităţi decât cele comunicate în prima fază, care au fost ulterior modificate și comasate, iar referinţele privind deţinerile directe și controlul exercitat între diverse structuri sunt contradictorii.

În același timp, finanţarea preconizată pentru Carpatica Asig ar fi fost realizată sub formă de împrumuturi rambursabile, purtătoare de dobândă, și nu prin aport la capitalul social, ca atare neputând fi recunoscută ca o suplimentare a fondurilor proprii pentru acoperirea cerinţei minime de capital și a cerinţei de capital de solvabilitate.

Având în vedere imposibilitatea certificării surselor de finanţare a proiectului de achiziţie, respectiv neîndeplinirea criteriilor legale de evaluare a stabilităţii financiare a potenţialului cumpărător în raport cu business-ul care urmează a fi preluat, precum și elementele contradictorii din planul de afaceri avansat, derogarea solicitată de la legislaţia în vigoare, și, nu în ultimul rând, transparenţa redusă a structurii de acţionariat, Consiliul ASF a hotărât respingerea proiectului de achiziţie avansat de IIC.

Totodată, Consiliul ASF a luat act de retragerea cererii privind dobândirea de către IIC România B.V. a participaţiei calificate de 100% din capitalul social al Carpatica Asig.

Administrarea Carpatica Asig rămâne în responsabilitatea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, urmând ca situaţia financiară a societăţii să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte.

Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opţiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea și rezoluţia asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări și menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...