Companiile petroliere au câștigat 3,3 miliarde de euro din scumpirea carburanților. Studiu Greenpeace

Potrivit unei analize comandate de Greenpeace, companiile petroliere au realizat profituri masive din prețurile ridicate ale combustibililor din Europa. Calculele realizate de expertului în energie, Steffen Bukold, fondatorul companiei de cercetare și consultanță EnergyComment din Hamburg, arată că totalul câștigurile a ajuns la 3,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 107 milioane de euro de la începutul invaziei ruse în Ucraina.embargoul

Potrivit studiului, companiile petroliere din Germania au realizat de departe cele mai mari profituri, cu o medie de 38,2 milioane de euro/companie, urmate de cele din Franța (13,3 milioane euro), Italia (12,5 milioane euro) și Spania (7,6 milioane euro) și Austria (4,3 milioane euro).

În plus, suprataxa pentru motorină a adus companiilor petroliere venituri suplimentare de 94 de milioane de euro pe zi, mult mai mari decât cele generate de suprataxa pe benzină, de numai 13 milioane de euro pe zi.

„Industria petrolieră s-a îmbogățit de zeci de ani în detrimentul climei. Acum devine evident că societățile petroliere ne înșală în mijlocul unui război teribil”, a spus directorul executiv al Greenpeace Germania, Martin Kaiser.

ONG-ul a cerut guvernelor europene să elimine profiturile corporative prin intermediul unui impozit pe termen scurt și să folosească banii pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile să facă față costurilor în creștere cu energia. În plus, Greenpeace solicită Comisiei Europene să continue decarbonizarea sectorului transporturilor, iar încetarea vânzării de vehicule cu motoare cu ardere internă să aibă loc până în 2028 și nu până în 2035, cum a decis Executivul comunitar.

 

CITEȘTE ȘI:

Se ridică restricțiile de circulație pe DN 1 – pasaj IKEA

Fonduri europene pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate destinat VO Curtea de Argeș

 

 

Adaugati comentariu