Compania de logistică auto Gefco va fi preluată de CMA CGM

Grupul de logistică și transport maritim de containere, CMA CGM, a anunțat că va prelua aproape 100% din capitalul Gefco, companie activă în logistica auto, considerată un specialist internațional în lanțuri de aprovizionare multimodale.
gefco

Intenția de preluare a fost deja transmisă autorităților de concurență spre aprobare. Cu toate acestea, în cadrul unei proceduri speciale, Comisia Europeană și-a dat deja acceptul ca CMA CGM să achiziționeze imediat Gefco, în așteptarea autorizării finale din lunile următoare.

„Achiziția Gefco este un alt pas în strategia noastră de dezvoltare și ne consolidează poziția ca jucător global în transport și logistică”, a declarat Rodolphe Saadé, președinte și CEO al Grupului CMA CGM. Acesta a precizat că prin preluarea Gefco, filiala CAA CGM, Ceva, va deveni „liderul mondial al pieței de logistică auto, care și-a extins recent competențele în logistica e-commerce odată cu achiziția Ingram Micro CLS”.

Totodată, Grupul CMA CGM a declarat că dorește ca „Gefco să continue să opereze într-un cadru legal sigur și să-și continue dezvoltarea, în special pe piețele internaționale”, prin valorificarea tehnologiilor și logisticii de vârf ale grupului.

Căile Ferate Ruse (RZD) este acționarul majoritar al Gefco din 2012, deținând 75% din companie. Restul de 25% era deținut de producătorul auto Stellantis. La 1 aprilie 2022, Consiliul de Administrație al Gefco, cu aprobarea Consiliului de Supraveghere, a decis să răscumpere pachetul de 75% al companiei RZD, pentru „a asigura o configurație durabilă pentru clienți, parteneri și angajați”.

De la începutul războiului din Ucraina, acționarul majoritar RZD a fost supus sancțiunilor autorităților din SUA, UE și Marea Britanie. „A existat un consens în rândul organismelor publice implicate că sancțiunile nu ar trebui să afecteze Gefco, deoarece suntem o companie administrată independent cu sediul în Franța”, a declarat Gefco într-un comunicat la începutul lunii aprilie. În pofida clarificării, derularea „afacerilor zilnice cu clienții noștri globali și partenerii noștri de afaceri a fost extrem de dificilă din cauza structurii noastre de investiții anterioare”, a menționat Gefco.

Gefco are în prezent 11.500 de angajați în întreaga lume. 9.000 oameni lucrează în Europa, dintre care 3.400 au sediul în Franța.

Grupul a fost creat în 1949 de producătorul auto francez PSA ca o subsidiară pentru a gestiona rețeaua de distribuție. A rămas o filială 100% a companiei franceze până în 2012. Din 2012, Gefco are doi acționari principali: Stellantis, cu 25% din capital, și RZD, care deține restul de 75% din capital.

 

CITEȘTE ȘI:

Când pot companiile să invoce situaţia de forţă majoră

CNAIR anunță închiderea temporară a circulației rutiere pe DN 6

 

 

Adaugati comentariu