Autonomia mașinii – cât de mult vei putea conduce după o încărcare
Mașinile electrice sunt de două tipuri: unele dintre ele sunt plug-in hybrid, ceea ce înseamnă o combinație de motor electric și motor pe benzină, în timp ce altele sunt pur electrice. Mașinile produse de Opel România sunt un bun exemplu în acest sens, pentru că îți oferă atât variante total electrice, cât și opțiuni hibrid, în funcție de nevoile tale.
Când îți cumperi mașină electrică, e important să ceri detalii legate de autonomie în modul electric. Astfel vei afla cât de mult poți conduce cu o singură încărcare, ceea ce e esențial, mai ales dacă ai un stil de viață activ. Autonomía specificată de producători este calculată folosind ciclul de calcul WLTP care simulează mult mai bine realitatea din trafic. Fiind folosit de toți producătorii, acest standard permite compararea performanțelor diferitelor modele. Autonomía în exploatarea zilnică poate diferi de datele oficiale pentru că este influențată de mulți factori cum ar fi: stilul de condus, condițiile meteo, condițiile de trafic, numărul de pasageri etc.
În funcție de autonomia mașinii, îți poți face o idee cu privire la modul în care o vei putea folosi. De exemplu, dacă nevoile tale se rezumă la condusul zilnic prin oraș, nu vei avea nevoie de o autonomie foarte mare. Dacă plănuiești excursii lungi, în care străbați sute de kilometri, ai nevoie de o mașină electrică, care să facă față. Recomandarea este ca, dacă pleci pe un traseu pe care nu l-ai mai parcurs, să studiezi câte stații de încărcare sunt și la ce distanță între ele, astfel îți poți programa opririle de alimentare fără teama că rămâi fără autonomie.
În cazul în care eziți în privința unei mașini pur electrice, poți opta pentru una hibrid. Având în vedere faptul că aceasta are și motor pe benzină, ai la îndemână o alternativă pentru situațiile în care nu poți realiza încărcarea.
Viteza de încărcare – cât de rapid poți alimenta o mașină electrică
Pe lângă autonomie, e important să știi și cât durează de obicei încărcarea viitoarei tale mașini. Vei putea astfel să îți faci o idee cu privire la timpul petrecut înainte de a pleca de acasă sau să-ți dai seama cât vei sta pe traseu, la o stație de încărcare, în cazul în care bateria e descărcată. O mașină care se încarcă de la 0 la 80% într-o jumătate de oră, cum ar fi modelul Corsa-E de la Opel, îți oferă suficientă flexibilitate și te ajută să conduci cu mai multă încredere, știind că nu vei pierde timp prețios cu încărcarea.
Cum poți face pentru a te asigura că rămâi mereu în mișcare și nu depinzi de timpul de încărcare ai altor mașini? O stație de încărcare proprie, montată la tine acasă, te poate ajuta să pleci întotdeauna la drum cu bateria încărcată. Dacă te așteaptă un traseu mai lung, te poți interesa cu privire la stațiile de încărcare de pe drum. În acest mod, îți poți face un plan și, chiar dacă prima stație disponibilă este ocupată, ai la dispoziție alternative.
Bateria poate fi un subiect sensibil dacă achiziționezi mașina la mâna a doua. Chiar dacă la prima vedere o mașină folosită înseamnă costuri de achiziție mai mici, adevărul este că reparațiile ulterioare te pot duce la cheltuieli majore, mai ales dacă automobilul are piese uzate sau a parcurs deja foarte mulți kilometri. Pentru ca bateria este o parte importantă a unei mașini electrice, Opel oferă o garanție de 8 ani pentru aceasta
Funcțiile suplimentare de siguranță și asistență – ce extra avantaje îți oferă mașina
O mașină electrică de calitate are nu doar avantajul condusului sustenabil, ci vine și cu o serie de inovații menite să îți facă viața la volan mai sigură și mai simplă. Când îți cumperi mașina, cere detalii cu privire la echipările de bază și întreabă și de opțiunile suplimentare, pentru a configura automobilul în funcție de necesitățile tale. Mașinile moderne îți permit să alegi modul de condus care ți se potrivește, sunt silențioase și sunt dotate cu funcții de siguranță care te ajută să parchezi mai simplu sau să menții banda de circulație, evitând situațiile periculoase.
De asemenea, poți opta pentru o mașină care să utilizeze sistemul de frânare regenerativă, recuperând energia ce se pierde în timpul frânării și transformând-o în mai multă autonomie. Practic, un astfel de sistem inițiază reîncărcarea bateriei imediat ce eliberezi pedala de accelerație.
Odată ce cunoști detaliile de mai sus, vei putea să îți alegi cu mai multă ușurință mașina electrică potrivită pentru stilul tău de viață. Optează și tu pentru un mod de condus mai sustenabil, care îți va aduce beneficii pe termen lung.
Comentați?