Comisia Europeană schimbă legislaţia asigurărilor auto

În acest moment, Comisia Europeană revizuieşte Directiva privind asigurarea de răspundere civilă auto, urmând să decidă modificările considerate necesare pentru a spori protecţia victimelor accidentelor rutiere şi pentru a îmbunătăţi recunoaşterea transfrontalieră a cererilor de despăgubire, care sunt utilizate pentru calcularea bonus-malus.

La nivelul Uniunii Europene, victimele accidentelor rutiere au în prezent dreptul la despăgubire pentru vătămări corporale sau pagube materiale chiar şi în cazul în care vehiculul care a provocat accidentul nu este asigurat sau în cazul unor incidente rutiere produse cu fuga de la locul accidentului, indiferent de statul membru al UE în care a avut loc accidentul. Cu toate acestea, în situaţiile transfrontaliere nu există niciun mecanism de compensare armonizat în cazul în care un asigurător devine insolvabil.

„În aceste condiţii, Comisia Europeană va analiza, modalitatea optimă de a asigura că victimele accidentelor vor fi despăgubite în caz de insolvenţă a companiilor de asigurări”, arată reprezentanţii Executivului comunitar într-un document informativ, intitulat „Plan de acţiune privind serviciile financiare de consum: produse mai bune, mai multe”, transmis Parlamentului European.

Un alt aspect referitor la asigurări auto vizează portabilitatea sistemului bonus-malus. Deţinătorii poliţelor de asigurare au dreptul la o declaraţie din partea companiei lor de asigurări de răspundere civilă în legătură cu cererile de despăgubire sau absenţa acestora, pentru ultimii cinci ani.

Conducătorii auto cu un istoric bun pot prezenta aceste declaraţii la un nou asigurător pentru a obţine o reducere, care poate atinge 50-60 % din primele acestora („sistem bonus-malus”).

„Cu toate acestea, în anumite cazuri, astfel de declaraţii nu sunt luate în considerare de către alţi asigurători, în special la trecerea la un asigurator dintr-un alt stat membru. Recunoaşterea declaraţiilor privind istoricul cererilor de despăgubire va fi revizuită, de asemenea, în urma evaluării a Directivei privind asigurarea de răspundere civilă auto”, arată reprezentanţii Comisiei Europene.

 

 

Adaugati comentariu