Cod galben de ninsori şi viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod Galben de ninsori viscolite şi depuneri de gheaţă, valabilă miercuri 28 noiembrie, între orele 2.00 - 20.00, pentru Municipiul Bucureşti şi 17 judeţe din sudul şi sud-estul ţării.

Este vorba despre judeţele: Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanţa şi Galaţi.

Potrivit atenţionării, se vor semnala ninsori abundente, iar vântul va bate cu putere şi va atinge în anumite zone viteza de 75 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Conform ANM, după expirarea atenţionării Cod galben va intra în vigoare o informare meteorologică de vreme deosebit de rece în toată ţara, valabilă de miercuri seara până vineri dimineaţa.

Astfel, în perioada 28 noiembrie, ora 20:00 – 30 noiembrie, ora 10:00, în sud-estul teritoriului vântul va avea intensificări cu viteze de 45 – 55 km/h, temporar în jur de 60 km/h, spulberând zăpada depusă, mai ales în cursul nopţii de miercuri spre joi (28/29 noiembrie) şi pe parcursul zilei de joi (29 noiembrie).

Vremea va deveni deosebit de rece în toată ţara, astfel că temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) în special în nordul, nord-estul şi centrul ţării.

Meteorologii avertizează că vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii.

„Celor care intenţionează să plece la drum în aceste zile le reamintim că trebuie să aibă autovehiculul echipat pentru circulaţia pe drumuri acoperite de zăpadă sau polei, trebuie să manifeste prudenţă la volan şi să urmeze indicaţiile poliţiştilor rutieri. Subliniez faptul că eventualele măsuri de restricţionare a circulaţiei rutiere sau de închidere a unor sectoare de drum se vor dispune numai în scop preventiv, pentru a NU pune în pericol oamenii şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină”, a afirmat comisarul-şef de poliţie, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit acesteia, conducătorii auto trebuie să se intereseze din timp asupra condiţiilor meteo şi de drum din zonele în care urmează să se deplaseze. Informaţii actualizate despre situaţia traficului pot fi găsite pe site-ul oficial al Poliţiei Române, la secţiunea Infotrafic.

Adaugati comentariu