Advertisement

Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare Citroen Jumpy ia nemții în obiectiv

Citroen Jumpy ia nemții în obiectiv

Am testat Citroen Jumpy în versiunea furgonului de talie medie, cu cinci metri lungime și același număr de metri cubi capacitate, cu motorul generos de 2 litri (Euro 6 SCR) și 122 CP și nivel de echipare Feel.

Primul dintre tripleții PSA-Toyota care au ajuns în laboratorul de testare a celor de la tuttotrasporti a fost Citroën Jumpy. Configurația este potrivită, cilindreea a crescut la doi litri la nivelul său mediu: dimensiunea de 5,3 m3 și puterea de 122 CP. Una dintre particularitățile acestui model complet nou este existența unei versiuni XS de 4,6 m3 care aproape că se suprapune cu o versiune mai mare de Berlingo, în timp ce modelul de vârf este alungit la categoria XL de 6,1 m3. Cu toate acestea, M este cel mai probabil să rămână cel mai solicitat și poate fi comandat cu două motoare în cinci niveluri de putere: modelul 2.0 HDI cu Start&Stop din test renunță la politica de downsizing, dar nu renunță la o echipare completă. Pentru mai mult, se poate cere cel de 150 CP.

Mecanică fină, detalii importante

Pentru cei care-și doresc mai mult, pot merge pe versiunea extremă de 180 CP, dar numai cu transmisie automată: această versiune sugerează ceva inspirație din Germania. În antiteză, există și puteri mai mici, fiind menținut 1.6 HDI-ul de 115 CP: acesta însă nu este prea mic dacă vă gândiți că cei patru concurenți bazați pe Renault Trafic (alții decât francezi, Opel Vivaro, Nissan NV300 și Fiat Talento). Toate motorizările PSA de pe furgon sunt Euro 6, cu catalizator selectiv SCR, activat de AdBlue (de aici provine denumirea oficială BlueHDi). Rezervorul se accesează ușor, bușonul albastru fiind chiar lângă ușa șoferului, dar trebuie alimentat sporadic (la câteva plinuri). În plus față de cele trei lungimi disponibile, Jumpy vine dotat cu suspensii independente spate, opțiune indisponibilă pe Mercedes Vito sau pe Volkswagen Transporter. Această dotare este în mod clar pentru confortul versiunilor de pasageri – pentru care există opțional o ușă laterală culisantă electric – și promite să aibă vânzări mai marei decât unii competitori mulțumită confortului mai ridicat pe străzile pietruite, la trecerea peste liniile de tramvai sau peste denivelările din carosabil.

Confort fără surprize

Toate acestea se întâmplă fără să afecteze ținuta de drum, care rămâne la cote ridicate. Chiar și în eventualitatea unei manevre bruște de schimbare a benzii, comportamentul rămâne sigur, sprijinind progresiv și fără ezitare accelerațiile laterale bruște. Mai mult, este dotat standard cu două airbag-uri și ESP. Al nostru, în schimb, avea inclusiv detector de oboseală a șoferului, avertizare pentru părăsirea benzii de mers și radar pentru unghiul mort. Poate par detalii mici, dar sunt suficiente pentru a atrage atenția despre ce se întâmplă în spate. Pentru mersul cu spatele există atât senzori cât și cameră de marșarier pentru a vă feri de probleme. Frânele în schimb nu au rezultate mai bune decât cel mai bun competitori dintre cei testați de noi, Fiat Talento; dar este adevărat că Jumpy a fost testat la o masă mai mare, de 3000 kg. Servodirecția manifestă ceva ezitări pe centru, dar își recapătă sensibilitatea și ușurința și la viteze mici.

Răspuns constant

Din punctul de vedere al manevrabilității, chiar dacă este mai lung (ca dimensiuni totale) decât Trafic-ul comparat, are nevoie cam de aceleași spații de manevră mulțumită unghiului de bracaj al roților și consolei față scurte. Îmbarcarea în Jumpy necesită o treaptă în plus decât până acum: de vină este poziția de conducere mai înaltă decât în trecut. Odată instalat la bord însă, poziția pare mai joasă decât în trecut (șoferul are picioarele mai relaxate). De asemenea, percepția calității este foarte ridicată. Designul modern este accentuat de comenzi, cum ar fi volanul aplatizat în partea inferioară pentru mai mult spațiu la genunchi. Bordul orizontal nu a răpit din spațiul pentru pasageri, doar cel central fiind obstrucționat de schimbătorul de viteze, dar nu foarte mult. Suprafața de încărcare este foarte netedă și, în plus, este capitonată cu panouri rezistente din lemn care protejează inclusiv contraaripile. Prețul plătit pentru o asemenea dotare se reflectă într-o masă proprie a vehiculului majorată cu 200 kg; cu toate acestea, cu opțiunea de sarcină majorată (prezentă la vehiculul de test) tot se ajunge la o sarcină utilă de 1200 kg ceea ce este printre cele mai bune printre van-urile de talie medie. Aceasta conduce la o masă totală maxim admisă de 3100 kg, apropiată de aceea a unui furgon de talie mai mare.

Cuvântul cronometrului

După cum se observă și în tabelul de date, accelerațiile și reprizele obținute de Jumpy sunt adecvate nivelului de putere, nu foarte departe de varianta de 140 CP. În mod plăcut surprinzător, am constatat o rezistență mică la înaintare: în ciuda unui design mai degrabă “cubist”, Citroën obține totuși un coeficient aerodinamic bun (Cx). Acesta ajută mai ales la viteze ridicate, fapt confirmat de măsurătorile noastre. Faptul că tot vehiculul este plăcut încă de la deschiderea ușilor: chiar și a celor laterale, spre exemplu, care aproape se deschid ușor la acționarea butoanelor și se închid aproape singure prin alunecarea pe șine. Dacă dimpotrivă, se trântește, aceasta va ricoșa și va rămâne întredeschisă. O reușită educativă, Jumpy! Alt indice al lucrării bune, nivelul de zgomot: se exprimă în decibeli la nivel de first class, și chiar mai bine în termeni de calitate (indicele articulațiilor mai ridicat).

 

 

 

DANGEL, versiunea completă

 

 

Facil la fel ca pe asfalt

Printre motivele care au condus la crearea unui sistem de suspensie independentă pentru Jumpy și fratele său Peugeot Expert este și ușurința cu care se poate introduce în fabricație o variantă 4×4. Momentan, aceasta este încredințată specialistului francez Dangel. Am avut ocazia să mergem cu un Jumpy de același gabarit precum cel de test pe poligonul de încercare al companiei din Alsacia.  După o scurtă vizită a liniei de producție am observat cum în 10 timpi poate fi făcută transformarea dintr-o tracțiune față într-una 4×4 (de la preluarea mașinii pnă la reconfigurarea sistemului ESP). Am supus Jumpy la mai multe probe cu grade de dificultate ascendente. Sistemul permite distribuția cuplului între cele două punți printr-un diferențial central viscocuplant și unul blocant spate. Are un sistem care detectează imediat dacă una sau mai multe roți încep să patineze. Atunci, chiar și pe noroi, începe să transfere cuplu și face asta foarte bine nu doar menținând ritmul și traiectoria de deplasare, dar chiar și cu anvelopele standard cu vehiculul descărcat. Singura limită reală este dată de elementele de caroserie expuse deoarece ampatamentul lung poate duce la lovirea părților de dedesubt, motiv pentru care zonele vitale sunt protejate cu scuturi suplimentare. Direcția și transmisia nu par a fi afectate de transformare și rămân docile și cu un răspuns foarte bun.

 

FIȘA TEHNICĂ

Dimensiuni și mase
Ampatament/lungime 3725/4959 mm
Înălțime/lățime 1940/1920 mm
Masa omologare/în test 1688/1910 kg
Sarcină utilă/efectivă 1412/1190 kg
MTMA/tractabilă 3100/1900 kg
Motor
Tip DW10FE S&S

turbodiesel common rail

Amplasare transversal față
Nr. cilindri/cilindree 4 in linie/1997 cm3
Omologare Euro 6 SCR (AdBlue)
Putere 90 kW-122 CV

la 4000 rpm

Cuplu 340 Nm

la 2000 rpm

 Trasmisie
Tracțiune 4×2 față
Transmisie manuală

cu 6 trepte + MÎ

 Sospensii cu roți indpendente
Față tip MacPherson, arcuri elicoidale, bară stabiliz.
Spate bascule trase cu arcuri elic. + bară stab.
 Frâne cu EBS și ESP
Față/spate cu discuri 304/294 mm
 Anvelope
Față/spate 215/65 R16
 Rezervor
Motorină 69 litri

 

PRESTAȚII

 Viteza în treapta a șasea
Maximă 173,37 km/h
 Accelarație de pe loc
400 – 1000 metri 21,88 – 41,79 sec
0 -100 km/h 24,15 sec
 Reprize de la 70 km/h în treapta a șasea
400 – 1000 metri 17,27 – 36,12 sec
0 -100 km/h 17,72 sec
 Consum la viteză coonstantă
80 km/h 5,7 l/100 km – 17,6 km/l
100 km/h 7,0 l/100 km – 14,4 km/l
130 km/h 9,4 l/100 km – 10,6 km/l
 Consumuri
Urban 9,8 l/100 km – 10,2 km/l
Șosea națională 7,9 l/100 km – 12,7 km/l
Autostradă 9,0 l/100 km – 11,1 km/l
Media 8,9 l/100 km – 11,2 km/l
 Frânare spațiu de oprire de la
100 -110 km/h 47,2 – 81,2 m
 Zgomot nivel/indicele articulațiilor
La 90 km/h 64,6 dB(A)/86%
La 120 km/h 69,6 dB(A)/66%
 Diametru de întoarcere 3,8 ture la volan
Dreapta/stânga 12,58/12,97 m
 Masă la test cu aparatură de testare
Masă totală 2995 kg

MĂSURĂTORI TUTTOTRASPORTI

 Dimensiuni compartiment marfă
Lungime 2430 mm
Lățime 1580 mm
Înălțime 1320÷1350 mm
Lățime între pasajele roților 1230 mm
 Ușă laterală
Înălțime de încărcare 520 mm
Dimensiuni ușă laterală 940÷1000 x 1300 mm
 Uși spate
Distanța de la sol 610 mm
Lungime x înălțime 1260 x 1220 mm

Plusuri

• Sarcină mare
• Suspensii progresive
• Manevrabilitate în orice condiții
Minusuri
Transmisie lentă
Retrovizoare prea mici
Masă omologată cam optimistă

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vehicule comerciale uşoare

FIAT Professional Ducato, premiat pentru al 17-lea an consecutiv

FIAT Professional Ducato obține pentru al 17-lea an consecutiv titlul de „Cea...

AOS BIG-e
Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

AOS BIG-e, micro-utilitară electrică

Anadolu Automobil Rom a lansat noul vehicul micro-utilitar AOS BIG-e pe piața...

Volkswagen Autovehicule Comerciale
Vehicule comerciale uşoare

Volkswagen Autovehicule Comerciale. Noile Transporter și Caravelle, mai bune ca niciodată

Volkswagen Autovehicule Comerciale a prezentat noul Transporter, complet reproiectat, în premieră mondială,...

Renault Master H2-Tech
Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

Prototipul Renault Master H2-Tech. Pas major în materie de emisii zero

Prototipul Renault Master H2-Tech este prezentat la IAA Transportation din Hanovra și...