Cifrele-cheie care arată cât de indispensabile au devenit autoturismele

Aproape 80% din călătoriile din Europa se realizează cu autoturismele – fie că este vorba de cele personale, de taxiuri sau de vehiculele utilizate în carsharing, arată cele mai recente date publicate de Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA).  Autoturismele sunt sursa Numărul 1 de mobilitate pentru europeni, fiecare rulând, în medie, aproximativ 12.000 de kilometri pe an.autoturisme

De peste 100 de ani, mașina personală a transformat societatea modernă, oferind independență și libertate de mobilitate individuală. Fără aceasta, participarea la viața socială și economică nu ar fi posibilă în multe cazuri, în special pentru persoanele care locuiesc în zone îndepărtate, pentru cele în vârstă sau cu dizabilități. Mai mult, mobilitatea legată de locurile de muncă este de o importanță deosebită, acoperind aproximativ jumătate din totalul kilometrilor parcurși în UE cu autoturismele.

Cifrele-cheie

 • 246 de milioane de mașini circulă astăzi în UE, vârsta lor medie fiind de 11,8 ani.

 

 • 9,7 milioane de autoturisme au fost înmatriculate în UE în 2021, în scădere cu 2,4% față de anul precedent.

 

 • 22 de mașini noi au fost înmatriculate la 1.000 de locuitori în UE în 2021

 

 • Bugetele statelor membre UE primesc 374,6 miliarde de euro pe an din vânzarea și utilizarea autoturismelor.

 

 • 5.078.894 de mașini europene au fost exportate în întreaga lume în 2021, în valoare de aproape 127 de miliarde de euro.

 

 • 18% dintre mașinile noi vândute în UE sunt vehicule electrice, dar acestea reprezintă doar 1,1% din toate mașinile care circulă astăzi.

 

 • Autoturismele alimentate cu combustibili convenționali au dominat în continuare vânzările de mașini în UE, reprezentând aproape 60% din totalul înmatriculările noi în 2021.

 

 • Emisiile medii ale mașinilor noi sunt de 116,3 g CO2/km, o scădere cu 16,6% față de 2010.

 

 • Există 134 de fabrici de asamblare a autoturismelor în Europa.

 

 • 9,9 milioane de mașini de pasageri au fost produse în Uniunea Europeană în 2021.

 

 • 21% din toate mașinile produse în lume sunt construite în Europa.

Sistemul european de clasificare definește autoturismele ca fiind „vehicule proiectate și construite pentru transportul de pasageri și care cuprind cel mult opt ​​locuri în plus față de scaunul șoferului și care au o masă maximă care nu depășește 3,5 tone”. Sunt clasificate în categoria „M1”. Există multe tipuri diferite de autoturisme, precum cele destinate familiilor, sport, de lux și vehicule utilitare sport (SUV-uri).

 

 

CITEȘTE ȘI:

Finanțare de 50 de mil. euro de la BEI pentru investiții în siguranța rutieră

Memorandum pentru digitalizarea serviciului public privind înmatricularea vehiculelor

 

 

 

Adaugati comentariu