Finanțare de 50 de mil. euro de la BEI pentru investiții în siguranța rutieră

BEI

Guvernul a aprobat în această săptămână un memorandum privind contractul de finanțare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 50 mil. euro, pentru susținerea realizării unor investiţii privind siguranța rutieră.

Implementarea investiției se va finaliza până în anul 2027, data limită de tragere a împrumutului fiind de 5 ani de la data semnării contractului de finanțare.

Împrumutul se va trage în 5 tranșe a câte 10 milioane euro, implementarea proiectului fiind asigurată de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Împrumutul pe care România l-a solicitat BEI a fost aprobat de către instituția financiară în luna iulie 2022. Ulterior aprobării, BEI a demarat, împreună cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor procesul de pregătire și evaluare a proiectelor. Pe parcursul acestei perioade, s-au analizat și stabilit aspecte de ordin financiar și de ordin tehnic.

Conform propunerilor avansate de către bancă, împrumutul ar trebui semnat până la sfârșitul acestui an. Drept urmare, Guvernul consdieră că finalizarea procesului de negociere în cel mai scurt timp va permite părții române demararea procedurii de aprobare și semnare a contractului de finanțare imediat și accesarea sumelor, cu evitarea riscului unei amânări a semnării pentru anul 2023.

 

 

CITEȘTE ȘI:

INS: Înmatriculările noi de vehicule pentru transportul pasagerilor, în scădere 11,5%

Câştigător desemnat pentru proiectarea şi construcția Lotului 1 al Autostrăzii de Centură București Nord

 

 

Adaugati comentariu