Advertisement

Impozitul minim pe profit
Home Administrare flote Carburanţi Cheltuielile cu carburanţii, deductibile doar pe jumătate în România. Care este situaţia în regiune?

Cheltuielile cu carburanţii, deductibile doar pe jumătate în România. Care este situaţia în regiune?

În contextul unei economii tot mai globalizate, competitivitatea mediului de afaceri românesc pe plan regional este afectată şi de diferenţele din sistemul de taxare al companiilor.

În cazul cheltuielilor cu carburanţii pentru autovehiculele sub 3,5 tone şi cu maxim 9 locuri pentru pasageri, în România acestea sunt deductibile în proportie de 50%, în timp ce în Ungaria, companiile beneficiază de deduceri totale.

deducere cheltuieli combustibil - floteautoÎn Polonia si Slovacia, cheltuielile legate de întreţinerea maşinii, precum şsi cheltuielile cu carburanţii, sunt deductibile integral în măsura în care autovehiculul este utilizat în folosul companiei.

În Cehia sunt considerate deductibile toate cheltuielile referitoare la autovehicule, cu excepţia celor cu carburanţii, dacă angajatul utilizează în mod gratuit autovehiculul respectiv şi pentru uz personal, în acest caz 1% din preţul maşinii fiind considerat parte din venitul angajatului în fiecare luna de utilizare.

Faptul că societăţile private din România pot deduce doar 50% din costul cu combustibilul poate afecta modul în care aceste companii îşi desfăsoară activitatea şi chiar nivelul de competitivitate pe plan regional în contextul unei economii tot mai globalizate”, a subliniat Adrian Soltan, Accounting Manager Accace în România.

Potrivit acestuia, România este unul dintre statele din regiune cu un sistem amplu de taxe, impozite directe şi indirecte, precum şi norme de aplicare a acestora, însă chiar dacă toate aceste reglementări au menirea să eficientizeze modul în care companiile ţin evidenţa contabilă, de cele mai multe ori gradul ridicat de complexitate al categoriilor de cheltuieli îngreunează acest proces.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

zero emisii
Carburanţi

Agenția Internațională pentru Energie ajută flotele să compare emisiile de CO2 ale vehiculelor

Un instrument interactiv lansat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) oferă managerilor...