Advertisement

CNAIR
Home Administrare flote Asigurări ASSAI protestează la adresa “favoritismelor” ASF faţă de unii asigurători

ASSAI protestează la adresa “favoritismelor” ASF faţă de unii asigurători

Asociaţia Societăţilor de Service Auto a anunţat organizarea un miting de protest în data de 2 decembrie la adresa comportamentului protecţionist pe care ASF îl practică faţă de companiile de asigurări.

Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului ASF.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) atrage atenţia că este vorba de un miting declanşat de nemulţumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asiguraţi faţă de lipsa de transparenţă şi abuzurile practicate de ASF şi asigurători.

Invităm la această acţiune de protest toţi şoferii nemulţumiţi de creşterea nejustificată a preţului RCA, pe toţi cei care au avut sau au probleme în obţinerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toti cei nemultumiţi de modul în care ASF a înţeles să le rezolve petiţiile, pe transportatorii români şi, în general, pe toţi cei care doresc o schimbare fundamentală a pieţei de asigurări din România”, a declarat Cristian Muntean, Preşedinte ASSAI.

ASSAI protestează la adresa modului de funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi solicită următoarele:

1. Stoparea creşterii nejustificată şi necontrolată a preţului RCA, aşa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimului an;
2. Interzicerea de urgenţă a oricăror declaraţii, măsuri şi activităţi ale ASF de natură să stimuleze societăţile de asigurări să-şi continue politica de majorare a tarifelor RCA şi pe parcursul anului 2015;
3. Abrogarea de urgenţă a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de către ASF dat fiind că:
– prin prevederile stipulate, norma permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală;
– limitează libera concurenţă între service-urile auto;
– scade protecţia păgubitului RCA. Despăgubirea trebuie să fie justă, legală şi să acopere întregul prejudiciu produs;
4. Adoptarea unor norme RCA care să crească gradul de protecţie şi respect faţă de păgubiţii RCA – material transmis de către ASSAI în data de 08 septembrie 2014, măsuri ignorate de ASF;
5. Abrogarea de urgenţă a Normei 24/2014 privind reclamaţiile depuse de către petenti;
6. Eliminarea despăgubirilor subevaluate plătite păgubiţilor de către Asiguratori. În 85% din cazuri, firmele de asigurări achită plăţi parţiale (subevaluate) ale despăgubirii;
7. Respectarea termenului legal de despăgubire la nivel naţional de către firmele de asigurări. În peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal;
8. Retragerea licenţelor de funcţionare pentru zona RCA a societăţilor de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege şi care funcţionează ilegal de peste 6 luni de zile pe piaţa din România. Concret, este vorba despre Astra Asigurări şi Carpatica Asig, societăţi de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului.
9. Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate şi girate de către ASF;
10. Retragerea dreptului de constatare şi evaluare inspectorilor de daune auto plătiţi de firmele de asigurări care nu au studiile, experienţa şi neutralitatea obligatorii instrumentării unui dosar de daună în mod competent şi imparţial. Actualii angajaţi ai firmelor de asigurări au ca obiectiv tergiversarea şi îngreunarea instrumentării dosarului de daune, fiind bonusaţi la salariu proporţional cu valoarea sumelor „salvate de la plată”.

Prin urmare, ASSAI solicită înlocuirea de urgenţă a acestor inspectori de daună plătiţi de societăţile de asigurări cu experţi independenţi CEETAR.

Pentru a remedia toate aceste situaţii care caracterizează în prezent piaţa de asigurări din România, ASSAI solicită intervenţia Parlamentului României prin următoarele acţiuni:
1. Demiterea de urgenţă a întregii conduceri a ASF.

2. Desfiinţarea ASF şi înfiinţarea unei noi instituţii cu adevarat profesioniste, independente, în care angajăriile să se facă pe criterii obiective, strict profesionale. Noua instituţie va trebui să-şi respecte propriile norme de funcţionare şi să îşi desfăşoare în mod autentic misiunea de promovare a stabilităţii activităţii de asigurare şi de apărare a drepturilor asiguraţilor.

3. Adoptarea de urgenţă a Legii 400/2014 privind “constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR)”, proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară.

În baza Protocolului Nr. 1284655/4825/6/19.11.2014 incheiat intre A.S.S.A.I. si Primăria Municipiului Bucureşti, actiunea de protest va avea următoarea desfăşurare:

Orele 11:00 – 13:00 la Palatul Parlamentului (Parcul Izvor). Număr estimat al participanţilor: 700 – 1.000 de persoane
Orele 14:00 – 16:00 la Sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Număr estimat al participanţilor: 500 de persoane

Am atenţionat ASF să îşi mute limuzinele de lux plătite din bani publici din faţa instituţiei, în data de 2 decembrie 2014 pentru că acel spaţiu va deveni o veritabilă „Agora” a manifestanţilor nemulţumiţi de abuzurile asigurătorilor şi scandalizaţi de jaful practicat de ASF“, conchide Cristian Muntean.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente – A.S.S.A.I. – este asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto din România şi are rolul de a proteja şi dezvolta industria auto românească. Scopul Asociaţiei ca organizaţie non-guvernamentală profesională este să reprezinte industria de service-uri auto independente în faţa autorităţilor române, organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale, a comunităţii de afaceri şi a societăţii civile.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...