Certificatul digital european pentru Covid-19 va fi disponibil și în România de la 1 iulie

Certificatul digital european pentru Covid-19 va deveni operaţional în România la 1 iulie, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.
Certificatul digital european pentru Covid-19

„Certificatul digital european pentru Covid va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a afirmat Baciu la Senat.

Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul Covid-19.

Potrivit Comisiei Europene, deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie, fiind necesare în continuare pașaportul sau cartea de identitate.

 

CITEȘTE ȘI:

Facturarea electronică ar economisi la buget aproximativ 100 mld. euro în 10 ani

Topul ameninţărilor la adresa creşterii economice. PwC CEO Survey 2021

STB extinde modalitățile de plată ale transportului public din Capitală

 

Adaugati comentariu