Cele mai multe reparaţii pe poliţa RCA, la maşinile vechi

Aproximativ 60% dintre vehiculele are au avut dosare de daună pe poliţe RCA sunt mai vechi de 12 ani, relevă o analiză a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR.RCA

Potrivit documentului, distribuţia vârstei autovehiculelor în funcţie de anul calculaţiei relevă o tendinţă crescătoare a reparaţiilor pe segmentul autovehiculelor cu vechime mai mare de 12 ani şi o scădere considerabilă pe segmentul 9 – 12 ani.

„În primele 6 luni din 2019, 60% din autovehiculele care au avut dosare de daună pe poliţe RCA aveau o vechime mai mare de 12 ani”, arată analiza realizată pe baza datelor Audatex, care au inclus peste 400.000 calculaţii.

Distribuţia dosarelor de daună pe poliţa RCA în funcţie de vârsta autovehiculului

Sursa: BAAR

Potrivit asigurătorilor, distribuţia dosarelor de daună în funcţie de vârsta maşinii se coroborează cu vechimea parcului auto din România, în condiţiile în care 66% autoturisme înmatriculate în 2018 aveau vechimea mai mare de 12 ani. În plus, în 2019 faţă de 2018, numărul maşinilor mai vechi de 12 ani a crescut cu 4 puncte procentuale.

Pe baza aceloraşi date furnizate de Audatex, BAAR arată că dinamica reperelor avariate într-un eveniment este constantă, neobservându-se variaţii semnificative în ceea ce priveşte numărul total de repere avariate. „Se poate observa totuşi o scădere semnificativă a numărului reperelor reparate, fiind cu 10% mai mic decât în 2018”, se precizează în document.

Analiza BAAR mai constată că, raportat la anul 2016, costurile medii pe reper, atât reparate, cât şi înlocuite relevă o tendinţă crescătoare, însă mult mai pronunţată se observă creşterea costului mediu pe piesă reparată, în medie 403 lei în 2016 faţă 870 lei (estimat) în 2019.

Evoluţia costurilor medii

Piaţa RCA a revenit pe creştere în primul trimestru din 2019, cu un avans de aproape 5% faţă de perioada similară a anului trecut, şi a atins o valoare de aproximativ 970 de milioane de lei (203,6 milioane de euro). În acelaşi timp, prima medie RCA anualizată s-a majorat cu 3%, iar dauna medie a crescut cu peste 11%, Potrivit ASF, concentrarea pieţei s-a menţinut, primii doi jucători controlând aproape 70% din subscrieri.

 

CITEŞTE ŞI:

Creşte numărul vehiculelor speciale pentru controlul în trafic

„Autostrada electrică” a ajuns la 11 staţii de încărcare

Sfaturi pentru o vacanţă perfectă cu mașina

 

 

Adaugati comentariu