Advertisement
Codul Rutier
Home Administrare flote Juridic Cu telefonul la volan? Vezi cum se schimbă Codul Rutier

Cu telefonul la volan? Vezi cum se schimbă Codul Rutier

Codul Rutier a fost modificat. Orice conducător auto care utilizează telefonul la volan, indiferent de tipul vehiculului (inclusiv scutere sau tractoare), va fi sancţionat cu amenda prevăzută în clasa a III-a (6-8 puncte amendă, 870-1.160 lei). În plus, dacă încalcă în paralel şi o regulă de circulaţie, rămâne fără permis 30 de zile.

Guvernul a adoptat în şedinţa din 12 august 2019 un proiect de ordonanţă pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier), prin care se introduc noi sancţiuni în cazul folosirii inadecvate de către şoferi a telefoanelor mobile sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia
de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului.

Astfel, prin actul normativ se prevede „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

De asemenea, prin modificarea OUG 195/2002 (Codul Rutier) se reglementează sancţiunea „cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totodată, în Codul Rutier se introduce şi prevederea conform căreia „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”.

Actul normativ introduce şi „un mecanism mai aspru de sancţionare, raportat la pericolul social al faptei, în situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”.

 

CITEŞTE ŞI:

Sancţiuni mai drastice în Codul Rutier. Proiect legislativ

Test Dacia Duster 1.3 TCe 150 CP

Test Opel Crossland X 1.5 BlueHDI

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Schengen
Juridic

Parlamentul European vrea ca toate subvențiile pentru combustibilii fosili să fie eliminate, la nivel global, până în 2025

Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...

suv
Juridic

„Mai multe sau mai puține SUV-uri?”: Parizienii, chemați să decidă asupra viitorului acestor vehicule

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...