cehia
Home Administrare flote Juridic Cehia însăprește legislația rutieră. Amendă de 3.000 euro pentru refuzul de a fi testat pentru alcoolemie

Cehia însăprește legislația rutieră. Amendă de 3.000 euro pentru refuzul de a fi testat pentru alcoolemie

Ministerul Transporturilor din Cehia a publicat un proiect de modificare a Legii privind circulația rutieră, cu scopul de a pedepsi efectiv cele mai grave infracțiuni care pot duce la accidente tragice și de a crește siguranța rutieră.

Astfel, pentru conducerea în stare de ebrietate s-a propus extinderea interdicției de a conduce de la 1 an la 1 an și jumătate, iar în cazul refuzului șoferului de a fi testat pentru alcoolemie sau pentru altă substanță care dă dependență există riscul unei interdicții de conducere de 3 ani și a aplicării unei amenzi de până la 75.000 coroane (aproximativ 3.000 de euro).

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului, traversarea unei treceri la nivel interzisă sau întoarcerea ori circulația pe contrasens pe o autostradă vor fi amendate cu 5.000 coroane (200 de euro). Dacă șoferul refuză să plătească la fața locului, amenda va crește la 7.000 – 25.000 de coroane (285 – 1.015 euro).

În cazul depășirii vitezei cu până la 40 km/h în localitate și 50 km/h în afara localității, șoferii riscă amenzi de până la 25.000 de coroane (1.015 euro) sau/și 6 puncte de penalizare (potrivit legislației din Cehia, permisul se retrage la acumularea a 12 puncte). Va mai fi introdusă și o amendă fixă ​​de 2.500 coroane (100 euro) și 4 puncte de penalizare pentru depășirea vitezei cu 20 km/h în interiorul localității sau cu 30 km/h în afara localitățiii.

Totodată, pedepsele vor fi reduse de la 2.000 coroane (80 de euro) la 1.500 de coroane (60 de euro) pentru contravenții minore, cum ar fi încălcarea interdicției de a opri, neaprinderea luminilor, documente uitate sau depășirea vitezei cu până la 10 km/h peste limita permisă.

Pe de altă parte, proiectul legislativ din Cehia prevede posibilitatea de a conduce un vehicul sub supravegherea unui tutore de la vârsta de 17 ani, pentru ca tinerii să dobândească abilități de conducere în prezența unui șofer cu experiență, adică o persoană cu permis de conducere de cel puțin 10 ani și fără puncte de penalizare.

Totodată, Cehia vrea să introducă și permisul de testare, destinat, ca măsură de precauție, șoferilor începători care au obținut pentru prima dată carnetul auto. Dacă aceștia comit o infracțiune penalizată cu 6 puncte la doi ani de la obținerea permisului sau dacă le este retras pentru o abatere gravă, vor trebui să participe la o prelegere de psihologie rutieră și la o așa-numită evaluare a conducerii. Va fi o lecție de patru ore despre cauzele accidentelor rutiere și modul de prevenire a acestora, precum și patru ore de teorie și conducere într-o școală de șoferi.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Vânzările de mașini noi ”verzi” le-au depășit, în primele 7 luni, pe cele de mașini diesel

Tendințele anului 2022 în finanțările prin leasing financiar

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ZF LIFETEC
Siguranţă rutieră

ZF redenumește Divizia de Sisteme de Siguranță Pasivă în ZF LIFETEC

ZF a anunțat rebrandingul Diviziei Sisteme de Siguranță Pasivă în „ZF LIFETEC”,...

platforme digital
Juridic

UE își concentrează atenția pe munca prin platforme digitale. Sunt vizate și firmele de ridesharing

Parlamentul European și Consiliul European se pregătesc să revoluționeze condițiile de muncă...

semnalizarea rutieră
JuridicSiguranţă rutieră

Codul Rutier, completat cu noi reglementări privind semnalizarea pe șosele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea OUG privind circulaţia pe...