Advertisement

Leasing floteauto
Home Finanţare Leasing financiar Ce trebuie sa stii despre avantajele si conditiile unui leasing auto?

Ce trebuie sa stii despre avantajele si conditiile unui leasing auto?

Achizitia unei masini prin leasing financiar este una dintre principalele optiuni la care apeleaza firmele din Romania. Avantajele si oportunitatile oferite de aceasta forma de finantare au determinat tinerii antreprenori sa aleaga un leasing auto pentru achizitia masinilor.

Pentru a lua o decizie favorabila afacerii tale, este important sa stii cateva informatii esentiale. In acest fel, te asiguri ca beneficiezi de toate drepturile care ti se cuvin si vei cunoaste toate responsabilitatile pe care le ai.

Ce este leasingul financiar pentru autoturisme?

 

Leasingul financiar este un pachet integrat de finantare, asigurare si servicii post vanzare, pentru achizitia de bunuri ce vor fi folosite pe o perioada indelungata. Activul finantat este chiar garantia finantarii, dar multe companii de leasing aleg sa ceara garantii suplimentare, in functie de bonitatea clientului.

 

Leasingul financiar este o forma de achizitie a unui autoturism prin intermediul unui imprumut. Suma va fi rambursata in rate lunare, semestriale sau sezoniere, in functie de specificul fiecarei firme solicitante. Rata este compusa din dobanda, cota-parte din valoarea bunului si alte comisioane. Pentru a afla inca de la inceput ce valori vor avea toate acestea, poti utiliza un calculator de leasing online.

 

Pe perioada contractului, proprietarul masinii ramane firma de leasing. In cazul unui leasing financiar, la finalul contractului, ai posibilitatea de a trece masina in proprietatea ta.

cheie_masina leasing auto

Care sunt avantajele unui leasing auto?

 

Leasingul financiar pentru autoturisme vine cu o serie de avantaje atat din punct de vedere fiscal, cat si in ceea ce priveste administrarea resurselor financiare:

1.     Beneficii fiscale

 

Potrivit legilor in vigoare, prin achizitia unui autoturism in leasing financiar beneficiezi de deductibilitate in ceea ce priveste platile de leasing. In aceste plati sunt incluse si asigurarile, diferentele de curs valutar si TVA – reesalonarea TVA-ului pe intreaga perioada a contractului de leasing.

2.     Administrarea resurselor

 

Majoritatea firmelor care acorda leasing financiar iti ofera posibilitatea de a alege valoarea avansului, durata perioadei contractuale si periodicitatea ratelor, in functie de nevoile si posibilitatile tale.

 

Acest lucru reprezinta un real avantaj, in special pentru companiile aflate la inceput de drum, care nu dispun de un capital suficient de mare pentru astfel de achizitii. In acest context, iti poti crea un plan personalizat prin care sa eliberezi si sa utilizezi resursele financiare proprii intr-un mod flexibil. Leasingul financiar iti permite o rata fixa, iar in acest context iti poti programa cu usurinta cash-flow-ul.

 

De asemenea, fiind utilizate la desfasurarea activitatilor firmei, masinile achizitionate prin leasing auto pot contribui la generarea profitului pentru companie, iar in acest fel bunurile vor contribui in mod activ la plata ratelor contractuale.

3.     Rapiditate si accesibilitate

 

Incheierea unui contract de leasing auto presupune o birocratie redusa, iar intreaga procedura este una rapida si accesibila. Acest lucru reprezinta un real avantaj pentru companiile solicitante, deoarece vor avea acces intr-un timp foarte scurt la autoturismele de care au nevoie.

 

Multe firme care acorda leasing auto iti ofera posibilitatea de a negocia la nivelul conditiilor contractuale, iar in acest fel poti sa obtii si o serie de avantaje speciale nevoilor tale.

Care sunt conditiile pentru obtinerea unui leasing auto?

 

Un contract de leasing financiar pentru autoturisme trebuie incheiat pe o perioada de minimum 12 luni (art. 7, Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 modificata).

 

Potrivit ordonantei in vigoare, intr-un contract de leasing trebuie sa se precizeze urmatoarele aspecte:

 

  • Perioada exacta a operatiunii de leasing auto;
  • Partile implicate in operatiunea de leasing;
  • Obligatiile partilor implicate;
  • Raspunderea partilor stipulate.

Compania de leasing poate cere si efectua rezilierea contractului daca locatarul incalca anumite clauze sau impotriva acestuia a fost intentat un proces de insolvabilitate.

 

De asemenea, locatarul are dreptul legal de a solicita rezilierea contractului daca:

 

  • Nu a intrat in posesia autoturismelor la termenul mentionat in contract;
  • Bunul solicitat nu corespunde calitatii sau altor conditii de furnizare, ori clauzelor din contract;
  • Compania de leasing incalca alte clauze contractuale stipulate in contract.

 

Leasingul financiar pentru autoturisme permite un management eficient al lichiditatilor firmelor si este profitabil deoarece bunurile solicitate in sine reprezinta garantia. O astfel de finantare raspunde nevoilor companiilor din Romania care trebuie sa faca achizitii intr-un timp scurt, dar nu dispun de suficient capital. Inainte de a lua decizia de a contracta un leasing auto, este important sa evaluezi oferta si  cat de profitabila este pentru afacerea ta.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing