Cât de (ne)mulțumiți sunt românii despre starea străzilor din orașul lor

52% din populația urbană s-a declarat mulțumită de starea străzilor din localitate. Nivelul cel mai ridicat de apreciere privind starea străzilor s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (66%), nivelul cel mai scăzut în regiunea Sud-Muntenia (37%), se arată în Barometrul Urban 2020: Calitatea Vieții în Orașele din România, o cercetare realizată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială.
starea străzilor

În orașele de dimensiuni medii (10.000 – 50.000 de locuitori) gradul de mulțumire este semnificativ mai redus (40%), în comparație cu media la nivel național (52%). În orașele cu populație între 20.000 – 30.000 locuitori nivelul satisfacției este mai mic de o treime din totalul populației (32%).

Potrivit sondajului, reședințele de județ înregistrează, în majoritate, un nivel de apreciere peste medie. Două din cele 17 reședințe de județ incluse în eșantion se poziționează sub pragul de 40% mulțumire: Alexandria (31%) și Ploiești (22%).

Persoanele cu vârste peste 55 de ani tind să fie mai mulțumite de starea străzilor (55%), iar persoanele cu vârste între 25-44 ani mai puțin mulțumite (49% apreciere).

Persoanele cu studii universitare sunt mai puțin apreciative decât restul populației (49% mulțumire); persoanele angajate în mediul privat sunt mai puțin apreciative decât cele angajate în mediul public (51% vs. 54%); starea străzilor mulțumește în mai mică măsură bărbații (49%) decât femeile (53%).

Cât de mulțumit sunteți de străzile din oraș?

starea străzilor

Peste 70% nivel de mulțumire privind starea străzilor se înregistrează în cinci localități urbane, din care două reședințe de județ, Constanța (76%) și Oradea (76%), și trei orașe mici: Isaccea, Bicaz și Moldova Nouă. Ploiești este reședința de județ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacție (22%).

Modelat după Eurobarometrul Flash al Comisiei Europene, acest sondaj este primul barometru urban din istoria României. Barometrul urban a fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială, în cadrul unui acord de asistenţă tehnică.

La sondaj au participat peste 13.000 de locuitori din 41 de localităţi urbane din România.

Sondajul de opinie s-a axat pe calitatea vieţii urbane şi a fost derulat în perioada 1 iulie – 15 august 2020.

 

CITEȘTE ȘI:

Kia Sportage 2022 – schimbare de mentalitate

Șoferii români pot circula în Bosnia și Herțegovina doar în baza plăcuței de înmatriculare a mașinii

Bosch Future Mobility Challenge 2020, prima ediție exclusiv online

 

Adaugati comentariu