Advertisement

Lucian Bode
Home Infrastructură Ce promisiuni pentru autostrăzi a făcut ministrul desemnat al Transporturilor

Ce promisiuni pentru autostrăzi a făcut ministrul desemnat al Transporturilor

După audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, ministrul desemnat al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a promis că va face o evaluare pe fiecare lot al autostrăzilor aflate în execuţie, în contextul în care nu cunoaşte „ce bombe se ascund pe fiecare tronson în parte”.

Totodată, acesta a subliniat că nu va estima încă numărul de km de autostradă care vor fi daţi în trafic în timpul mandatului său, amintind de cazul fostului ministru interimar, Rovana Plumb (propunerea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de comisar europena la Transporturi), care a promis 180 de km, în condiţiile în care doar 118 km erau în execuţie.

„Vreau să fac o evaluare pe fiecare lot în parte, cu stadiu fizic, cu stadiu financiar, să văd, dacă aşa cum corect au spus unii colegi, de ce nu sunt plătiţi subcontractorii. Nu pot să vă spun astăzi, nu cred că ar fi serios din partea mea să îmi asum câteva obiective care mai sunt în execuţie lăsate cu bombe la tot pasul de către guvernarea PSD. Vă asigur, însă, că după ce fac evaluarea pe fiecare tronson, pe fiecare obiectiv în parte, vă voi spune clar: în anul 2020 avem şanse să dăm în trafic, nu ştiu, 63 de km de autostradă, dar doar după ce vedem exact fiecare tronson în parte. (…) În orice situaţie mă veţi găsi, aici sau la minister, nu mă veţi vedea să-mi asum, precum doamna Plumb, 180 de km de autostradă şi am 118 km de şantier”, a afirmat Lucian Bode, care a primit votul deputaţilor acesta.

Ministrul desemnat a dat asigurări doar că vor fi finalizate tronsoanele începute.

„În programul de guvernare nu ne-am hazardat să promitem sute de kilometri de autostradă pentru că nu ştim ce bombe se ascund pe fiecare tronson în parte. Eu am propus – şi am trecut în programul de guvernare, că vom finaliza acele tronsoane care sunt 50-60-70-80% stadiu fizic finalizate, dar suntem pe Lugoj-Deva lotul 3 cu 98% stadiu fizic şi, iată, nu putem să-l dăm în trafic. Deci, astfel de situaţii nu exclud să mai întâlnim şi pe alte loturi de autostradă tocmai din cauza acestei managerieri greşite şi a unei politici proaste pe care a dus-o PSD-ul de a promova incompetenţi în Compania Naţională de Drumuri, în companiile din zona feroviară, în TAROM”, a susţinut acesta.

De asemenea, ministrul desemnat a precizat că va trebui făcută o analiză urgentă pe proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov, care se dorea a fi realizat în parteneriat-public privat de către fosta guvernare PSD.

„Pe Comarnic-Braşov va trebui să facem o analiză urgentă să vedem unde au ajuns, în ce stadiu au ajuns cu acest PPP, pe care eu am spus public că nu-l susţin deoarece generează, aşa cum am văzut rapoarte ale Comisiei Europene, generează costuri suplimentare duble în multe situaţii, reducerea numărului de
kilometri, perioadă de implementare foarte-foarte mare, dublă faţă de cât estimau iniţial. Această formă de PPP nu o susţin. Am spus, pe Comarnic-Braşov vom cere un punct de vedere din partea Comisiei Europene şi aprobarea Comisiei, iar dacă BEI, BERD, Banca Mondială, instituţiile financiare internaţionale vor dori să intre ca parteneri în a susţine acest proiect eu cred că se poate realiza şi în PPP, dar împreună cu partenerii europeni, nu aşa cum au vrut, lipsit de orice transparenţă, cei de la PSD să promoveze acest proiect”, a mai spus Lucian Bode.

Deputaţii din Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură, respectiv Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, precum şi senatorii din Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură, respectiv Comisia pentru
Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei s-au exprimat cu 31 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 10 abţineri.

 

CITEŞTE ŞI:

Vine iarna pe Transfăgărăşan. Circulaţia se închide din 4 noiembrie

A apărut Flote Auto, octombrie 2019

Rabla Plus. Doar jumătate dintre ecotichete se transformă în maşini „verzi”

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Caransebeş - Lugoj
Infrastructură

Câștigător desemnat pentru proiectarea drumului de mare viteză Caransebeş – Lugoj

CNAIR a desemnat, miercuri, câştigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru...

Podul peste Prut
Infrastructură

Constructor desemnat pentru Podul peste Prut de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii A8

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat societatea Ness Proiect...

Craiova - Filiaşi
Infrastructură

Primul lot al Autostrăzii Craiova-Filiaşi va fi scos la licitație

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, luni, la...

București - Giurgiu
Infrastructură

CNIR pregătește licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu

Caietul de sarcini pentru Autostrada/Drum Expres București – Giurgiu, etapa studiului de...